Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

ABN voorspelt 10 procent meer faillissementen dit jaar

02 mei 2019 10:42
Het aantal faillissementen zal toenemen, voorspelt ABN Amro. Beeld © ANP

Coolcat, Sissy-Boy, drukkerij Roto Smeets, Jobbird, Nerdalize, de lijst van bedrijven die alleen al dit jaar faillissement aanvroegen wordt nog veel langer. ABN Amro verwacht dit jaar een faillissementstoename van 10 procent, ten opzichte van vorig jaar, voor bedrijven en instellingen in alle sectoren.

Oorzaak is de wereldwijde groeivertraging van de economie, aldus de bank. ABN verwacht een afnemende groei van 1,4 procent en dat voelt het bedrijfsleven direct, stelt de bank in een rapport.

Als de economische groei afneemt, komen er minder banen bij. Ook neemt de particuliere consumptie af en geven mensen minder geld uit. Daar bovenop is het consumentenvertrouwen al flink gedaald, stelt ABN, waardoor mensen terughoudend zijn met hun uitgaven. 

Autohandel lijdt

Vooral sectoren als retail, de autohandel en vrijetijdsbesteding zouden lijden onder de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende consumentenvertrouwen. 

In de horeca zou het gaan om een toename van 27 procent ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden, in de autoretail om 37 procent en in de landbouw 9,5 procent. In de horeca hebben bedrijven vooral last van een toename van het aantal concurrenten. 

Horeca: meer aanbod dan vraag

"Kleine autobedrijven missen de aansluiting met de voortschrijdende techniek", zegt Loek Caris, sectoreconoom bij de ABN. "Auto's zijn steeds meer rijdende computers. Kleinere garages hebben moeite die ontwikkelingen bij te houden."

In de horeca is op sommige plaatsten sprake van overaanbod, zegt hij. "We maken in Nederland een inhaalslag qua buitenshuis eten. Er komt veel horeca bij, op sommige plekken te veel. De zwakkere broeders kunnen het niet bolwerken. Het aanbod loopt harder op dan de vraag."

Bouw kwetsbaar

Ook in de bouw neemt het aantal faillissementen volgens ABN met 10 procent of meer toe. Het aantal eenmanszaken in deze sector is de laatste jaren sterk gestegen, aldus de bank en zij zijn relatief kwetsbaar wanneer projecten worden uitgesteld. Dat komt vooral in de bouw nogal eens voor, aldus ABN. 

Ook voor sectoren die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie, heeft de teruglopende groei van de wereldhandel negatieve gevolgen. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.

In de twaalf maanden tot en met het eerste kwartaal van 2019 gingen 3126 bedrijven en instellingen failliet. Dit is nagenoeg hetzelfde aantal als een jaar geleden. Over heel 2018 daalde het aantal faillissementen van alle bedrijven ten opzichte van 2017 nog met 6 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Failliet? Als BN'er kom je daar vaak wel mee weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van