MKB Ondernemerscafé

Zo brengen succes en geld je ook geluk, volgens Kelly Weekers

02 mei 2019 11:56
Coach en psycholoog Kelly Weekers Beeld © MKB Ondernemerscafé - RTL Z

Oud-Miss Nederland Kelly Weekers coacht ondernemers en ziet in haar praktijk dat geld en succes niet altijd gelukkig maken. De ervaren psychologe en ondernemer vertelt in het MKB Ondernemerscafé van RTL Z hoe je zorgt dat jouw onderneming je naast succes en geld ook geluk brengt.

De vraag is vaak of geld gelukkig maakt, maar volgens coach en psycholoog Kelly Weekers is het vooral belangrijk dat je kunt zeggen: gelukkig verdien ik geld. Want als je geen eten kan kopen of geen dak boven je hoofd hebt, wordt geld wel heel belangrijk. 

Wanneer je het zo bekijkt, maakt geld dan ook daadwerkelijk gelukkig. Maar volgens Weekers zit daar een grens aan. Want zodra je aan een prettige levensstandaard kan voldoen is de uitdaging 'om geluk en succes ook echt hand in hand te laten gaan'. Want succesvol zijn betekent niet automatisch dat je gelukkig bent en meer geld is niet per definitie beter.

Vind de ideale klant

In haar praktijk als coach en ondernemer ziet Weekers dat er in de basis drie dingen belangrijk zijn om te zorgen dat geld en succes je ook echt geluk gaan brengen. 

Het eerste is het vinden van de ideale klant. Bezig zijn met wat je leuk vindt, is belangrijk voor je geluk. Daar horen ook klanten bij waar jij je prettig bij voelt en waarmee je op jouw voorwaarden kan werken. Niets maakt ondernemers zo ongelukkig als werken met klanten waar ze een hekel aan hebben, volgens Weekers. 

Winst en omzet maken niet even gelukkig

Een tweede factor die een grote rol speelt, is de daadwerkelijke winst die er gemaakt wordt. De tendens is vaak om succes in omzet te meten, maar uiteindelijk gaat het er voor jou als ondernemer ook om wat er onderaan de streep overblijft.

Als je niet veel geld uit je onderneming haalt, is het niet prettig als je wel heel druk bent met je onderneming. Het is volgens Weekers dan ook belangrijk om daar een balans in te vinden. 

Gelukkig ondernemen in vrijheid 

Als laatste is vrijheid heel belangrijk als je gelukkig wilt ondernemen. "En daar gaat het heel vaak mis", volgens Weekers. Ondernemers die aan de top staan moeten immers heel veel doen en ook heel veel laten. "Vaak gaan daardoor succes en geluk niet meer hand in hand. En dat mensen niet gelukkig worden van al dat geld dat ze hebben." 

Het is volgens de coach dan ook heel belangrijk om voor jezelf de kaders te bepalen waarbinnen jij wilt ondernemen. "Kaders waarbinnen jij ook echt zegt: tot zover maakt het mij echt gelukkig", aldus Weekers. 

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers op Paleis Soestdijk. Op deze unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van