Ga naar de inhoud
Ondernemen

Drukte bij de wasstraat: 'Saharazand levert business op'

Het is druk deze dagen in de wasstraten en -boxen. Beeld © Getty

Het leverde mooie plaatjes op, het rode Saharazand dat schitterende in het licht van de zonsondergang. Maar autobezitters zullen balen van de viezigheid die de afgelopen dagen op hun bolide is neergedaald. En dus is het druk bij in de wasstraten en wasboxen, blijkt uit een rondgang van RTL Z bij de grotere carwashbedrijven van Nederland.

Directeur Lex Peters van het Nijmeegse Anac windt er geen doekjes om: zijn tien filialen in het zuiden van Nederland deden goede zaken de afgelopen droge, stoffige dagen.

'Kwam het maar vaker voor'

"Saharazand levert business op. De lak lijkt net dof. Dan wordt het meteen drukker. Een boost voor de wasstraat", laat hij weten. In harde cijfers, bij Anac is het ongeveer 50 procent drukker dan normaal.

Het komt maar een paar keer per jaar voor dat er zo veel Saharazand naar Nederland waait. "Het liefst zouden we willen dat het meer voorkomt", geeft hij eerlijk toe. Maar de droge, hete zomer van vorig jaar was ook niet verkeerd voor de business. Als het regent, lijken auto's niet zo snel vies. "Dan heb je geen impuls om te moeten gaan wassen."

Door de buien van woensdagavond en donderdagmiddag is het Saharazand inmiddels uit de lucht verdwenen, 'maar je houdt die zandgloed', zegt Peters. "Het blijft op de auto's zitten."

'Grote reden om te gaan wassen'

Ook bij de wasserettes Loogman, met zeven filialen in de Randstad, is het iets drukker. De omzet ligt ongeveer 10 procent hoger dan normaal, schat hoofd marketing Justin Huijmans.

Omdat het gisteravond op sommige plekken hard heeft doorgeplensd, is veel vuil al van de motorkap gespoeld. "Dat haalt voor ons een beetje de kracht eraf. Maar Saharazand is wel een grote reden om te gaan wassen", zegt Huijmans.

Voor wie een schone auto wil, maar geen zin (of geld) heeft om naar de wasstraat te gaan heeft hij nog een tip. Ga niet meteen met een spons aan de slag, maar spoel de auto eerst goed schoon. De kleine zandkorreltjes zorgen anders voor krassen in de lak.

File in Emmen

Wie in Emmen wilde wassen bij de Maxi Was, kon gisteren achteraan aansluiten in de file, meldt RTV Drenthe. De wachtrijen zijn inmiddels opgelost, maar 'we hebben het heel erg druk' laat medewerker Jeffrey Lammers weten. "Wat we normaal in een weekend draaien, draaien we nu doordeweeks."

Wie geen zin heeft om te moeten wachten bij de carwash, moet naar één van de tien vestigingen van BOB Autowas. Daar merken ze namelijk weinig van het Saharazand. "Maar misschien is het nog te vroeg om er iets over te zeggen", laat marketingmedewerker Annelie Rolink weten. Veel mensen zijn nog op vakantie en komen misschien aanstaand weekend terug met een vieze auto.

In deze wasstraat werken mensen met een beperking: