Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Ondernemers maken vakantieparadijs van Italiaans spookdorp

28 januari 2017 15:44 Aangepast: 29 juli 2017 02:00
Vakantieparadijs Novanta in Borgo di Gello, het gehucht van Gello. Beeld © Novanta

Een bouwkundige, een vastgoedontwikkelaar, een hotelier en een kok vielen vier jaar geleden voor een verlaten Middeleeuws dorp in Toscane. Met succes verbouwden ze Borgo di Gello tot vakantiedorp. Hun droom is meer verlaten plekken tot leven wekken.

Anderhalf uur rijden van Florence, in de binnenlanden, moet je de verharde weg verlaten. "Daarna rijd je over een drie kilometer lang pad. Je blijft stijgen en stijgen en net als je denkt dat er geen einde aan de weg komt, moet je nog eens twee kilometer verder rijden en daar ligt dan Borgo di Gello."

Mart Hijmans (31) is samen met Igor Sancisi (41), Leonard Crijns (29) en Jeroen Cappendijk (26) mede-exploitant van een compleet Italiaans dorp, dat wordt omringd door valleien waar wilde paarden, zwijnen, runderen en wolven lopen.

Thumbnail

Van links naar rechts: Mart Hijmans (31), Leonard Crijns (29), Igor Sancisi (41) en Jeroen Cappendijk (26)​​. (Foto: Novanta)

Bovenop een berg, met prachtige vergezichten, kwam Igor Sancisi vier jaar geleden in contact met de Italiaanse eigenaar van het dorp. Deze Stefano had het dorp weer overgenomen van een echtpaar waarvan de man was overleden. Dit echtpaar had als droom om het dorp (in Italië staan vaker complete dorpen te koop) nieuw leven te blazen en Stefano zat er mee in zijn maag. 

Gehucht 

Igor verzamelde de andere drie ondernemers om zich heen. Zij troffen zestien gebouwen aan, van complete ruines tot een kerk met compleet ingestort dak en een gastenverblijf in redelijke staat, en besloten: we gaan hier een vakantiedorp van maken. Enige eis: "We wilden er geen cent op toe leggen." En zo kreeg Borgo di Gello, het gehucht van de vallei Gello, voor het eerst sinds 1955 weer bewoners.

"Het eerste jaar draaiden we quitte", vertelt Mart. Gasten verbleven in het hoofdverblijf of in de zwevende tenten of boomhutten die werden gemaakt. Want de ondernemers wisten zeker dat ze er geen gewoon vakantieoord van wilden maken. Jeroen vult aan: "We willen niet alleen een accommodatie bieden maar een ervaring."

Om die reden eet iedereen 's avonds ook gezamenlijk aan lange tafels. "Daar ontstaan de meest bijzondere gesprekken." Eten wordt gemaakt, "maar als gasten willen meehelpen in de keuken vinden we dat alleen maar leuk". Jeroen lachend: "Worst en pasta, lokaal geproduceerd, daar draait het eigenlijk om."

Wie wil kan met de ondernemers mee wijn inslaan bij de lokale boeren. "Wie meegaat naar de slager, ziet hoe de worst gemaakt wordt." De ondernemers hebben zelf ook het nodige geleerd van de lokale bevolking die hen ‘met open armen heeft ontvangen’. Jeroen: "Van een oude vrouw hebben we pasta leren maken. Nou, dat ging met de harde hand, want ze was echt streng."

Teambuilding

Het vakantieoord luistert naar de naam Novanta, wat negentig is in het Italiaans. In eerste instantie wilden ze een pop-up hotel openen voor negentig dagen, maar dit seizoen wordt alweer het vierde jaar. "We zijn nu drie maanden per jaar open. In het hoogseizoen voor vakantiegangers, in het voor en naseizoen gaan we open voor bedrijven die het complete dorp kunnen afhuren en hier kunnen brainstormen of aan teambuilding kunnen werken. We dagen ze zelfs uit om mee te denken over de toekomst van het dorp, dus wie een goed idee heeft……"

Opbrengsten (een authentieke kamer voor vier personen in het hoogseizoen kost ongeveer 1000 euro per week) worden direct weer geïnvesteerd. Vrijwilligers helpen mee met opknappen. Een ander pand voor nog eens tien extra gasten, bovenop de huidige 30 plekken, is bijna af en er komt een nieuw zwembad.

Thumbnail

Impressie van het dorp. (Foto: Novanta)

Per jaar zijn de vier ondernemers zo'n zes maanden in Italië. In Nederland werken ze allemaal als zzp'er; ze doen consultancy werk, koken op evenementen en één stookt Kever Jenever, de ander (her)ontwikkelt ook hier vastgoed. Hun buitenlandse avontuur smaakt naar meer.

'Meemakers' gezocht

"We willen graag uitbreiden en nog een dorp aanpakken, samen met de eigenaar. We zoeken bijvoorbeeld een winterlocatie, ook omdat we zelf graag skiën", zegt Mart. Ze waren onlangs dichtbij een overeenkomst maar de samenwerking met de huidige eigenaar liep niet zo soepel.

"We zijn verder op zoek naar meemakers." Investeerders mogen ze niet genoemd worden. "We zoeken mensen die willen investeren en echt meedoen in ruil voor rendement en/of vakantiedagen." Geen zak met geld waardoor het hele dorp ineens opgeknapt kan worden? "Nee, we willen dit echt samen met mensen doen, in kleine stukjes. Daarom werkt het concept ook en daarom zijn de Italianen in de omgeving ook zo blij met ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore