Ga naar de inhoud
Ondernemen

MKB-Nederland: betaaltermijn omlaag naar maximaal 30 dagen

Beeld © Archieffoto ANP

De wettelijke betaaltermijn die geldt voor het betalen van rekeningen door grote bedrijven aan leveranciers uit het mkb, moet omlaag van 60 naar 30 dagen. Dit om te voorkomen dat mkb'ers in de problemen komen door laat betaalde rekeningen.

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is vorig jaar voor het eerst weer verslechterd: gemiddeld moet een mkb'er 41,5 dagen wachten tot een groot bedrijf de rekening heeft betaald, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Graydon.

Dat mkb'ers zo lang moeten wachten op hun geld terwijl het economisch goed gaat, doet belangenorganisatie MKB-Nederland het ergste vrezen voor slechtere tijden. "Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen", aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Oproep aan Keijzer

Samen met platform Betaalme.nl vraagt de brancheorganisatie staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) om strengere regels. Als het aan hen ligt, gaat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, naar maximaal 30 dagen. 

Wettelijk gezien hebben grote bedrijven een maximale betaaltermijn van 60 dagen voor hun mkb-leveranciers. "Aan mkb'ers wordt steeds vaker gevraagd langere betaaltermijnen te accepteren. We hameren erop dat ze hier niet te makkelijk mee akkoord moeten gaan'', zegt Joost van den Hondel van Betaalme.nu.

Transport en logistiek

Uit data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon die Betaalme.nu aanhaalt, blijkt dat de verslechtering van betaalgedrag vorig jaar begon en dit jaar doorzet. De gemiddelde betaaltermijn is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot gemiddeld 39,9 dagen, tegenover 39,2 dagen begin vorig jaar.

De langste betaaltermijnen komen volgens Graydon voor in de sector transport en logistiek, bij leasebedrijven en in de IT en communicatie.