Ondernemen

Failliet Coolcat van Roland Kahn wordt doorgestart door Roland Kahn

18 april 2019 12:11 Aangepast: 18 april 2019 13:10
Topman Roland Kahn voor een vestiging van Coolcat. Beeld © ANP

De failliete modeketen Coolcat gaat een doorstart maken. Vanaf 1 mei is de keten in handen van Retail Beheer B.V.. Opmerkelijk genoeg is zowel het failliete Coolcat als de partij die Coolcat overneemt in handen van ondernemer Roland Kahn.

Coolcat werd op 19 maart failliet verklaard. Het bedrijf raakte naar eigen zeggen in de problemen door 'zeer uitdagende marktomstandigheden'. In de jaren 2016 en 2017 maakte Coolcat tientallen miljoenen verlies. De tegenvallende verkopen van de wintercollectie in 2018 deden de keten de das om.

Winkels blijven nog open

Nu er een doorstart is overeengekomen blijven voorlopig alle winkels open, in ieder geval tot 1 mei, onder bewind van de curator. Hoeveel winkels er daarna over gaan blijven en welk deel van het 1200-koppig personeel mag blijven is nog niet bekend.

Dat is onder andere afhankelijk van de onderhandelingen met de verhuurders van de 80 winkelpanden, vertelt Michael Renssen, woordvoerder van Retail Beheer B.V.. Daarin zal onder andere worden gesproken over het verlagen van de huurprijzen, bevestigt hij.

Nieuwe formule nog onbekend

Hoe Coolcat het beter moet gaan doen onder de 'nieuwe' eigenaar, moet de komende weken gaan blijken. "Op dit moment wordt er diepgaand nagedacht door een groep mensen over een nieuwe formule", zegt Renssen.

Hij ontkent met klem dat de doorstart van het failliete bedrijf van Roland Kahn door een nog gezond bedrijf van diezelfde Roland Kahn een truc is om via een faillissement van overtollig personeel en hoge kosten af te komen. 

De keuze voor de doorstartkandidaat is uiteindelijk aan de curator, legt hij uit, en die zou voor de beste kandidaat hebben gekozen.

Curator David Bos zegt over die keus: "Het realiseren van een doorstart, na het faillissement op 19 maart, bleek geen eenvoudige zaak. Er is een biedingsprocedure gevoerd met meerdere gegadigden. Retail Beheer had uiteindelijk de beste papieren."

Moeilijke jaren voor Kahn

De laatste jaren gaat het niet al te best met de ondernemingen van Kahn. Zo ging in 2016 ook al de keten MS Mode op de fles. Ook dit bedrijf werd uiteindelijk weer door Kahn zelf doorgestart. In 2016 deed Kahn ook een poging om het failliete V&D weer leven in te blazen, maar dat is niet gelukt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van