Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Ook Booking-investeerder meldt zich voor overname Eneco

17 april 2019 20:45 Aangepast: 17 april 2019 21:03
Kees Koolen deed in 2018 mee aan de Dakar-rally op een quad. Beeld © ANP

Het wordt steeds drukker rond de verkoop van Eneco. Na Shell en PGGM, Total en burgerbeweging Stichting Fossielvrij Eneco meldt nu ook Kees Koolen zich aan het overnamefront. De investeerder van het eerste uur in Booking.com heeft verschillende ondernemers verenigd in Het Groene Consortium.

Dat melden diverse media. Het consortium bestaat naast Koolen onder meer uit Gerben Pek, directeur van zonnepaneelgroothandel Gutami, Michiel Rexwinkel, grootaandeelhouder van Eneco-dochter Greenchoice, en Willem Smelik, directeur van het duurzame investeringsfonds Meewind.

Fossiele centrales uit

Het groene gezelschap wil van Eneco 's lands duurzaamste energiebedrijf maken door alleen nog maar hernieuwbare energie op te wekken. Door de fossiele centrales uit te zetten, hopen ze de huidige eigenaren te overtuigen voor hen te kiezen.

Eneco is nu nog eigendom van 44 gemeenten, waaronder Rotterdam (31,7 procent) en Den Haag (16,6 procent). Het merendeel van hen besloot vorig jaar dat ze van hun aandelen af willen. Later werd bekend dat Eneco via een gecontroleerde veiling in de verkoop gaat. De verkoop moet in 2020 plaatsvinden en 3 à 4 miljard euro opbrengen.

Financiering rond

Volgens mede-initiatiefnemer Pek heeft het consortium de financiering al rond. Hij zegt meerdere banken en internationale investeerders achter zich te hebben. "Er is tussen de 3 en 4 miljard euro toegezegd", zegt hij tegen Tubantia.

Volgens vertrouwelijke documenten die zijn ingezien door Het Financieele Dagblad krijgen de ondernemers steun van de Australische investeerder Macquarie en het Chinese conglomeraat Sumec. Die laatste houdt er ook niet-duurzame activiteiten op na, zoals de handel in steenkool.

Deadline gehaald

Geïnteresseerde partijen moesten zich vóór 3 maart bij Eneco bekendmaken. Pek zegt tegen NU.nl dat die deadline is gehaald. Eerder hadden Shell en PGGM al bekendgemaakt samen Eneco te willen overnemen. Later voegde het Franse oliebedrijf Total zich aan de lijst van geïnteresseerden, meldde persbureau Bloomberg twee maanden geleden.

Een andere vreemde eet in de bijt is het Haagse Fossielvrij Eneco. Deze stichting wil net als Koolen van Eneco een 100 procent duurzaam bedrijf maken. Dit initiatief is vooral bang dat Shell zijn raffinaderij in de Botlek tot in den treure kan openhouden door bewoners afhankelijk te maken van restwarmte via de bestaande warmtenetten van Eneco.

Strenge criteria

Of het consortium daadwerkelijk kans maakt, is nog maar de vraag. De huidige eigenaren van Eneco hebben strenge criteria opgesteld waaraan de koper of kopers moeten voldoen. Zo zijn er eisen voor kennis en ervaring met duurzame activiteiten en moeten de kopers over voldoende financiële middelen beschikken, ook voor toekomstige investeringen.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon maakt, werken ongeveer 3500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van