Business

Mannenmodemerk Twinlife opnieuw failliet

17 april 2019 12:29 Aangepast: 17 april 2019 17:12
De voetbalbroers De Boer waren jarenlang de gezichten van Twinlife. Beeld © ANP

Mannenmodemerk Twinlife in Baarn is opnieuw failliet. Het is het tweede bankroet in krap twee jaar voor het modemerk, dat ooit bekend was van de voetbalbroers De Boer.

Twinlife wordt in 1996 opgericht door textielondernemer Gauke Poelman. Dankzij de voetbalbroers Frank en Ronald de Boer, die jarenlang de gezichten van het modemerk zijn, viert het bedrijf in de jaren negentig grote successen. "Het succes van Ajax werd het succes van Twinlife", zegt de oprichter op zijn Linkedinpagina.

Tegenvallende resultaten

Na de eeuwwisseling kent Twinlife ups en downs. In 2002 neemt retailgigant Euretco een meerderheidsbelang in Poelman Beheer, waaronder ook het modemerk valt. Maar omdat de resultaten tegenvallen, kunnen de oprichter en enkele zakenpartners het bedrijf in 2005 terugkopen.

In 2009 gaat het opnieuw niet goed, en nemen investeerder Tinseltown van Peter Truijen en modeondernemer Dirk de Broekert het modebedrijf over. Zij brengen nieuw kapitaal in en saneren de onderneming. Een nieuwe bloeiperiode volgt, maar eind 2015 raakt het faillissement van V&D het bedrijf midscheeps.

Faillissement

Twinlife bezit dan 50 shop-in-shops in de vestigingen van V&D, dus het faillissement van de retailgigant slaat een flink deel van de omzet weg. Pogingen om het modebedrijf opnieuw te reorganiseren, mislukken. In de zomer van 2017 gaan Twinlife en zusterbedrijf New Fashion Kids failliet.

Maar de oude eigenaren weten na het faillissement een doorstart te maken. Met Roel Vermeulen, afkomstig van Scotch & Soda, krijgt Twinlife een nieuwe directeur.

Opnieuw bankroet

Maar ook Vermeulen heeft het modemerk dus niet weten te redden. Gisteren werd het bedrijf, waar nog 12 mensen werkten, voor de tweede keer in twee jaar bankroet verklaard. Curator Lars ten Wolde moet het faillissement afwikkelen.

Volgens Ten Wolde, die vandaag sprak met Twinlife-eigenaar De Broekert, is het faillissement in algemene zin te wijten aan tegenvallende omzetten. "Als iedereen hun kleding had gekocht, zou er geen faillissement zijn. Dat het een lastige markt is voor modebedrijven zal niet als een verrassing komen, gezien de vele recente faillissementen van modewinkels en merken."

Koper haakte af

Mede-eigenaar De Broekert bevestigt het effect van de moeilijke markt. "Bij de doorstart in 2017 waren er natuurlijk aanloopkosten, maar die hebben we als aandeelhouders kunnen nemen. Het was echter de bedoeling dat daarna op zijn minst break even zou worden gedraaid. Maar in het najaar konden we zien dat we weer op een verlies afstevenden."

De eigenaren van Twinlife gingen vervolgens op zoek naar een koper, die nieuw kapitaal in het bedrijf kon steken. "We waren dichtbij een deal, maar twee weken geleden heeft die partij helaas toch afgehaakt", aldus De Broekert.

De ondernemer zegt dit keer zelf niet te streven naar een doorstart. "Wel hopen we dat zich partijen bij de curator aandienen, die het merk en iets van de werkgelegenheid kunnen voortzetten. Maar zo'n doorstart moet wel snel, want textiel is net zoals fruit. Het is zeer bederfelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van