Business

'Notre-Dame herbouwen zou al snel een miljard euro kosten'

16 april 2019 14:37 Aangepast: 16 april 2019 20:58
Brandweermannen op de Notre Dame Beeld © ANP

De waarde van een kathedraal als de Notre-Dame is niet in cijfers uit te drukken. Toch zijn er mensen die precies dat doen: de waarde van kerken taxeren. Hoe kijken zij naar de brandschade aan de Notre-Dame?

Kun je een kerk als de Notre-Dame verzekeren?

Ja, dat kan. Het is de vraag of dat ook is gebeurd, dat is niet bekend. In Frankrijk zijn alle kerken eigendom van de staat. In Nederland ligt dat anders: hier zijn de kerkgenootschappen zorgdrager. Die hebben bijna alle Nederlandse kerken verzekerd bij de gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij Donatus.

Donatus maakt een taxatie van de herbouwwaarde, dus hoeveel het kost om de betreffende kerk op dezelfde plek te herbouwen met zo veel mogelijk dezelfde materialen. Onder herbouwwaarde vallen dus niet de relikwieën en kunstschatten van een kerk; die worden apart verzekerd. Het orgel en de glas-in-loodramen vallen er in principe wel onder.

Aan wat voor bedragen moeten we dan denken?

Om je een idee te geven: de Sint Janskathedraal in Den Bosch - een andere categorie dan de Notre-Dame, maar ook een iconische, gotische kerk - heeft een herbouwwaarde van enkele honderden miljoenen. Waar kleinere kerken vaak het hele gebouw verzekeren, wordt bij kathedralen zoals de Sint Jan vaak een percentage verzekerd.

De kans dat het hele kerkgebouw wordt weggevaagd door een storm of brand is immers niet zo groot. Een waarschijnlijker scenario is dat - zoals bij de Notre-Dame - de houten dakconstructie instort en het interieur beschadigd raakt, maar dat de muren overeind blijven.

Hoe groot het percentage is dat voor de Sint Jan is verzekerd, wil Donatus niet prijsgeven.

Wat kost het om de Notre-Dame te herbouwen?

Dat weten we niet precies. Ook Alphons van der Voorn, directievoorzitter van Donatus, weet te weinig om een precieze schatting te kunnen maken. Maar hij wil wel een educated guess doen. "Ik zou denken aan een orde van grootte ergens tussen de 750 miljoen en een miljard euro. Ik begreep dat er al 300 miljoen is opgehaald, dus dat gaat de goede kant op."

Wat is er precies beschadigd?

De inventarisatie daarvan begint over enkele dagen. In eerste instantie moet zeker gesteld worden dat de taxateurs de kathedraal veilig kunnen betreden. Duidelijk is dat het dak is ingestort en de centrale toren ook. De gewelven staan nog, 'maar de vraag is of de mortel tussen de stenen nog genoeg samenhang heeft na de brand', zegt Flip van de Burgt, voorzitter van de branchevereniging van erkende restauratiebouwbedrijven. "Zo niet, dan moeten ook de muren gerenoveerd worden."

De Franse brandweer heeft een groot deel van de kunstschatten uit de kathedraal kunnen redden. Dat is belangrijk, zegt Maarten van Bommel, professor restauratie van cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. "Een gebouw kun je herstellen. Niet met de originele materialen misschien, maar het is vervangbaar. Dat geldt niet voor veel unieke objecten in de kerk. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen. Als die verbranden, zijn ze voorgoed verloren."

Hoe lang gaat het duren om de Notre-Dame te renoveren?

"We spreken in de eerste plaats over reconstructie in plaats van renovatie," legt Arno Schutte van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uit, "want veel oorspronkelijke materialen zijn niet meer bruikbaar. Ik ga er vanuit dat de Fransen een goed beeld hebben van hoe de kathedraal is opgebouwd, omdat het zo'n belangrijk monument is. Dat helpt om de kathedraal sneller te herbouwen."

Aan de andere kant heeft iedereen een mening over de Notre-Dame, zegt restaurateur Flip van de Burgt. "Je moet bijvoorbeeld bepalen of je de dakconstructie in exact dezelfde vorm wil herstellen, of dat je een modernere constructie gebruikt. Die discussie moet gevoerd worden. Maar ik denk dat je zeker wel twintig jaar verder bent, voordat de Notre-Dame is herbouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van