Business

Tijdschriftenuitgever Pelican failliet door krimpende markt

10 april 2019 12:28 Aangepast: 07 oktober 2019 15:06
Beeld © ANP

Pelican Media, de uitgever van glossy tijdschriften als Residence en Carros, is failliet. Dat bevestigt curator Stephan Voermans. De Amsterdamse uitgeverij had onder meer last van een krimpende markt.

Pelican werd in de jaren negentig opgericht door uitgever Frank Kloppert, die onder meer aan de wieg stond van zakenblad Quote en lifestyleblad Residence.

Door de overname van een portefeuille tijdschriften van de Telegraaf Media Groep in 2009 groeide Pelican uit tot een bedrijf met 80 werknemers en een omzet van 20 miljoen euro.

Eerder faillissement

De titels van Pelican richtten zich vooral op relatief rijke lezers, een aantrekkelijke doelgroep voor adverteerders. Dat bleek zes jaar geleden echter geen garantie voor succes. In 2013 ging de uitgeverij ook al failliet, als gevolg van een inzakkende markt en een zakelijk conflict rond een verkocht bedrijfsonderdeel.

Kloppert maakte destijds een doorstart onder de naam Pelican Media, onder meer met de glossy Residence, het autotijdschrift Carros en de titels Winelife en The Big Black Book. Ook verzorgde de uitgeverij zogenoemde sponsored magazines, tijdschriften in opdracht van bedrijven.

Krimpende markt

Nu blijkt Pelican Media dus opnieuw bankroet. Curator Voermans zegt nog niet precies te kunnen zeggen wat de oorzaken van het faillissement zijn. "Daarvoor is het nog te vroeg. Wel heeft bestuurder Kloppert aangegeven dat de uitgeverij last had van de krimpende markt."

Zo zag de uitgeverij de omzet uit de sponsored magazines de afgelopen jaren teruglopen. "Ze deden nog wel eens iets, maar het liep niet meer zo hard", aldus Voermans. Pelican werkte veel met freelance medewerkers. Volgens de curator waren er op het moment van het faillissement nog veertien mensen in vaste dienst.  

Onbetaalde rekeningen

Bij het vorige faillissement was er sprake van een groot aantal gedupeerde freelancers, dat nog onbetaalde rekeningen had uitstaan.

Welke gevolgen het faillissement voor de abonnees van de tijdschriften heeft, is onbekend. De websites van zowel de uitgeverij als de tijdschriften zijn uit de lucht. Eigenaar-directeur Kloppert reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van