Business

Amsterdams bedrijf opgeslokt door geheimzinnige datareus Palantir

10 augustus 2016 21:23 Aangepast: 29 maart 2019 12:18
Palantir-CEO Karp arriveert op de Bilderberg-conferentie in juni. Beeld © Getty

Het Nederlandse internetbedrijf Silk, dat data op een aantrekkelijke manier visualiseert, is overgenomen door Palantir Technologies, één van de meest geheimzinnige én waardevolle softwarebedrijven uit Silicon Valley.

Dat maakt mede-oprichter Salar al Khafaji van Silk bekend op de website van het bedrijf. Wat Palantir, dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de FBI helpt bij het opsporen van verdachten, betaalt voor het inlijven van het Amsterdamse bedrijf is onduidelijk. 

Silk, in 2009 opgericht door ondernemers Al Khafaji en Lon Boonen, is een platform waarmee (big) data overzichtelijk wordt gemaakt. Gebruikers kunnen enorme hoeveelheden datasets invoeren en deze vrij eenvoudig omzetten tot interactieve grafieken en kaarten. Het jonge bedrijf biedt zijn dienst deels gratis aan, al betekent dat wel dat ingevoerde data publiek toegankelijk wordt. 

Achter de schermen

Hoe anders werkt Palantir. De datareus uit Palo Alto opereert achter de schermen, waar het geheime diensten helpt bij het analyseren van data en vinden van connecties en patronen. Zo heeft de technologie van Palantir er onder meer voor gezorgd dat Al Qaida-leider Osama Bin Laden kon worden opgespoord. 

Het leverde Palantir al diverse grote kapitaalinjecties op, waaronder van de CIA. Het bedrijf van CEO Alex Karp is mede hierdoor 20 miljard dollar waard en behoort daarmee tot de meest waardevolle, door investeerders gesteunde bedrijven ter wereld.

Een van de bekende investeerders en mede-oprichter van Palantir is Peter Thiel. De Duits-Amerikaanse techmiljardair richtte samen met Elon Musk en Max Levchin betaaldienst PayPal op, dat voor 1,5 miljard dollar werd verkocht aan eBay. Thiel was bovendien een vroege investeerder in Facebook, waar hij nog altijd een invloedrijk adviseur is. 

Ondersteuning verdwijnt

Door de overname wordt het huidige Silk-platform niet verder ontwikkeld. Gebruikers mogen nog altijd een account aanmaken, maar kunnen niet langer rekenen op technische ondersteuning en klantenservice. De verzamelde niet-publieke data, van de betaalde dienst Silk for Teams, zal niet worden gedeeld, belooft het Silk-team. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van