Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Utrechtse euro moet jonge ondernemers op gang brengen

14 juni 2017 20:01 Aangepast: 27 juli 2017 21:00
Het betalen gaat via een mobiele app. Beeld © STRO

Als eerste van de vier grote steden krijgt Utrecht een alternatieve munt die de lokale middenstand moet stimuleren geld bij elkaar uit te geven. De Utrechtse euro moet vooral startende ondernemers verder helpen, zeggen de bedenkers.

De eerste 25 bedrijven hebben zich aangesloten bij het het initiatief 'De Utrechtse Euro', een nieuwe digitaal betaalmiddel voor Utrechtse bedrijven en ook consumenten. Het doel is om lokale inkopen, diensten en projecten te stimuleren via een betaalapp. Zo moet worden voorkomen dat geld te snel wegvloeit uit de lokale economie.

Succes op Sardinië

In feite is het een onderling verrekeningssysteem, legt initiatiefnemer Henk van Arkel uit. Hij is oprichter van de Social Trade Organisation (STRO), die software bouwt voor lokale ruilhandelsystemen. "De meeste succesvolle alternatieve munt is tot dusver de Sardex, waarmee nu 3500 ondernemers op Sardinië onderling afrekenen. Daar is al 100 miljoen euro omgezet", zegt Van Arkel tegen RTL Z.

Maar ook in Nederland timmert STRO aan de weg. Zo blies het leven in onder meer de Groningse Gulden, de Friese Pyk en de Zwolse Pepermunt. Allemaal digitale munten waarmee lokale ondernemers onderling transacties kunnen doen. En nu dus de Utrechtse Euro. In de eigen achtertuin van STRO, dat kantoor houdt aan de Oudegracht.

Mag het wel?

Maar mag dat gewoon, je eigen munt beginnen? STRO laat weten netjes contact te hebben gezocht met centrale bank DNB, die geldschepping scherp in de gaten houdt. Van Arkel: "Zij zeiden tegen ons: wat grappig, hier is nog geen wetgeving voor. Zij konden dan ook geen toestemming geven of weigeren. Wel liet toezichthouder AFM ons weten dat er geen spaargeld van consumenten mag binnenkomen."

DNB laat weten dat kleinschalige initiatieven zoals de Utrechtse euro niet worden getoetst of beoordeeld door DNB. "Pas als zo’n lokaal muntsysteem op een bank gaat lijken, met opvorderbare gelden en deposito’s, gaat DNB kijken of iets wel of niet vergunningplichtig is", zegt DNB-woordvoerder Herman Schipholt.

Soort barter 

Vooralsnog wordt het alternatieve betaalmiddel gezien als een soort barter, oftewel ruilhandel waarbij goederen geruild worden voor andere goederen. Alleen krijgen in dit geval de omgeruilde euro's een tijdelijk label. De software regelt vervolgens waar deze wel en niet kan worden uitgegeven. Zo ontstaat wat STRO noemt een netwerkeconomie.

In principe kan iedereen dan ook een lokale munt beginnen. Schipholt: "Het kan bevorderlijk zijn voor de interactie en cohesie in een vereniging of ieder ander sociaal netwerk. In sommige gevallen wordt dit zelfs door de overheid gestimuleerd."  

Sociale impact  

Van Arkel: "De clou is om geld niet te laten weglekken uit de lokale economie. Het initiatief in Utrecht is wat mij betreft geslaagd als er vijfhonderd bedrijven meedoen. Maar het belangrijkste doel is om sociale impact te hebben en jonge bedrijven op gang te brengen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore