ZZP

Tegenwind en weinig inkomen: kwart zzp'ers wil liever in loondienst

05 april 2019 13:47 Aangepast: 05 april 2019 14:47
Vrijheid, maar soms ook financiële tegenslag voor startende zzp'ers. Beeld © ANP

Een kwart van de zzp'ers zou liever in loondienst willen werken, of deels in loondienst, dan ondernemer zijn. Vaak omdat ze ontevreden zijn over hun inkomen en omdat het ondernemen ze niet voor de wind gaat.

Het klinkt soms ideaal, dat zelfstandig ondernemerschap. Eigen uren indelen, naar buiten kunnen als de zon op vrijdagmiddag plotseling schijnt, alleen werk aannemen waar je zin in hebt. Maar de werkelijkheid is soms anders.

Omzetdaling en hoge kosten 

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat 300.000 duizend zelfstandigen liever ergens onder contract willen werken. Het gaat om ondernemers die een relatief jonge onderneming hebben. Er is niet gekeken naar de sectoren waarbinnen deze mensen werken of welke beroepen ze hebben. 

Deze zzp'ers zijn vaker ontevreden over het inkomen dat zij uit hun onderneming halen, hebben de afgelopen drie jaar relatief vaker een omzetdaling gezien en er gaat vaak meer geld uit hun bedrijf dan dat er binnenkomt. Om welke beroepen of sectoren het gaat wordt in het onderzoek niet nader gespecificeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen geld, veel zorgen: elektricien Tom is helemaal klaar met zzp-schap

Moeite met opdrachtgevers vinden

Volgens Peter Bargon, directeur dienstverlening bij de KvK, hebben met name beginnende zzp'ers moeite met het vinden van nieuwe opdrachtgevers. "En dat zorgt ervoor dat ze weer moeite hebben om het hoofd boven water te houden", zegt hij tegen RTL Z.

Wat ook meespeelt, is dat er ook een groep zzp'ers is die noodgedwongen als ondernemer werkt. "Zij missen soms ondernemersvaardigheden zoals factureren, achter betalingen aangaan en netwerken." Ook heeft deze groep onvoldoende financiële buffers om risico te nemen.

Afhankelijk van onderneming

Van de ondernemers die graag volledig in loondienst zouden willen werken, heeft 74 procent momenteel geen ander inkomen naast het inkomen uit de onderneming.

12 procent heeft een baan naast de onderneming waar zij graag volledig voor zouden willen werken, 4 procent heeft een pensioenuitkering en 9 procent een andere uitkering.

Toename zzp'ers

Nederland telt 1,2 miljoen zzp'ers. Het Economisch Bureau van ING voorspelde eind vorig jaar dat er nog honderdduizenden tot een miljoen bijkomen door de groei van de platformeconomie.

Het gaat dan met name om klussers, hulpkrachten in de bouw en industrie, software-ontwikkelaars, chauffeurs, horecapersoneel, callcentermedewerkers en schoonmakers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van