Ga naar de inhoud
Business

Uitdager van Heineken en Bavaria uit eigen brouwerij gezet

Bierondernemer Mark Schneider werd bekend met Olm. Beeld © ANP

Met Princen Brouwerijen nam ondernemer Mark Schneider het in 2013 voor de tweede keer op tegen de pils-grootheden als Heineken, Grolsch en Bavaria. Schneider blijkt inmiddels het bedrijf te zijn uitgewerkt door zijn zakenpartners.

Bierondernemer Mark Schneider werd bekend als oprichter van brouwerij Olm, dat in 2003 voor het eerst de strijd aanging met de gevestigde pils-producenten. Olm importeerde bier uit Duitsland en verkocht dat tegen concurrerende prijzen aan de horeca.

Opnieuw beginnen

Maar na een verloren rechtszaak die werd aangespannen door Heineken omdat Olm zijn bier in Heineken-vaten pompte, ging die brouwer failliet.

Schneider ging niet bij de pakken neerzitten en begon in 2013 opnieuw. Met de steun van vijf geldschieters ging hij zelf bier produceren. In de zomer van 2014 opende Princen Brouwerijen de deuren in Halfweg, bij Amsterdam.

Ook Princen concurreert op prijs met de gevestigde brouwers, net zoals Olm vroeger. Naar eigen zeggen is een fust pils zo'n 50 euro goedkoper.

Op straat gezet

Dit jaar viert de brouwerij het vijfjarige jubileum. Maar Schneider maakt dat feestje niet meer mee. Uit onderzoek van RTL Z blijkt namelijk dat de oprichter door zijn voormalige zakenpartners op straat is gezet.

In 2017 wisselden een aantal geldschieters hun leningen om in aandelen. Daardoor verwaterde het belang van Schneider en zijn vriendin vrijwel volledig. Schneider zou hiervoor bij een eventuele verkoop van de brouwerij wel worden gecompenseerd, maar eind dat jaar werd hij door het bedrijf op non-actief gezet.

Oliebaron

"De andere aandeelhouders dachten dat zij het beter konden", zegt Schneider desgevraagd. Daarbij gaat het vooral om Robert en Pieter Kruijff, zonen van oliebaron Peter Kruijff. De familie Kruijff is ook bekend van dierenpark Hoenderdaell bij het Noord-Hollandse Anna Paulowna. 

"Zij komen uit de olie, en dachten dat ze dit ook wel zouden kunnen doen", aldus Schneider. "Maar vraag ze maar naar de resultaten na mijn vertrek. Ik denk dat die niet best zijn."

Verliesgevend

Pieter Kruijff, die Princen Brouwerijen sinds eind 2016 bestuurt, wil niet zeggen waarom de brouwerij Schneider op straat zette. "Dat is alleen maar negatieve energie, en voegt niets toe." Volgens hem is zijn vader sinds 2017 de belangrijkste aandeelhouder van Princen.

De brouwerij produceert 25.000 liter bier per week maar is nog wel verliesgevend, erkent Kruijff. "Wij brouwen echter een lekker, natuurzuiver biertje. Dankzij een goede distributie en onze lage overhead, kunnen we dat tegen een concurrerende prijs aanbieden aan de horeca. Wij groeien en hebben nieuwe klanten, en verwachten in de toekomst wel winstgevend worden."

Rechtszaak

De ontslagen Schneider heeft het er echter niet bij laten zitten. Onlangs probeerde de oprichter met een rechtszaak weer een voet tussen de deur te krijgen bij Princen Brouwerijen. "Ik heb mijn oorspronkelijke aandelen nog wel, maar dat belang is vrijwel volledig verwaterd. Die zijn dus niets meer waard."

Schneider zegt te zijn misleid bij een uitgifte van nieuwe aandelen in 2017 waaronder hij zijn handtekening heeft gezet. Daarom wil hij terug naar de aandelenverhouding van vóór de emissie. "Ik ben het bedrijf gestart. Het was mijn naam, en mijn klanten."

Slecht track record

Bij de rechtbank Noord-Holland ving Schneider eerder deze maand bot. De rechter ziet geen reden om de verhoudingen van vóór 2017 terug te brengen.

"Ik overweeg nog om in hoger beroep te gaan", zegt Schneider. "Aan de andere kant heb ik wel een slecht track record bij de rechtbanken. Destijds zeiden alle advocaten dat ik die rechtszaak tegen Heineken niet kon verliezen. Dat gebeurde dus wel."

Inmiddels blijkt Schneider alweer bezig met een nieuwe onderneming. Vorig jaar verhuisde hij naar Ierland, waar hij met zakenpartners een nieuwe brouwerij opzet, de Dublin Beer Factory. "Daarnaast werk ik aan een nieuw biermerk, Hop24, dat ook in Nederland wordt verkocht."