Ga naar de inhoud
Business

Winkelketen Blokker verkocht aan topman Witteveen

Beeld © ANP

Blokker Holding heeft de winkelketen Blokker verkocht aan de huidige topman, Michiel Witteveen. De investeerder neemt ook de winkelketen Big Bazar en de restanten van Marskramer over.

De al jaren met grote verliezen kampende Blokker Holding kondigde in het voorjaar van 2017 aan om alle winkelketens behalve Blokker te verkopen. Eind vorig jaar werd ook Blokker zelf in de etalage gezet, omdat de resultaten bleven tegenvallen.

Megaverliezen

Hoe groot de verliezen van Blokker de afgelopen jaren waren, is niet bekend. De winkelgigant publiceerde alleen de resultaten van alle winkelformules samen. Maar dat de verliezen gigantisch waren, staat wel vast. In 2017 boekte de holding een megaverlies van 344 miljoen euro. 

Woordvoerder Peter Krenn van Blokker Holding bevestigt dat de winkelketen wordt overgenomen door de 65-jarige investeerder Michiel Witteveen, die het bedrijf sinds april 2018 leidt.

7600 werknemers

Witteveen wordt daarmee eigenaar van een winkel-imperium dat ondanks de vele winkelsluitingen in de afgelopen jaren nog steeds omvangrijk is. Blokker telt 352 eigen winkels in Nederland, en 77 franchisevestigingen. In België en Luxemburg staan nog eens 128 winkels. In totaal werken er bij de eigen winkels ruim 6000 werknemers. 

Big Bazar, dat door de familie Blokker werd opgezet als antwoord op de succesvolle concurrent Action, telt 133 winkels in Nederland en België met ruim 1600 werknemers.

Bruidsschat

Volgens de Telegraaf, die het nieuws vandaag als eerste bracht, krijgt de koper van de familie Blokker 280 miljoen euro mee. Woordvoerder Krenn zegt dat dit 'veel te hoog' is. Hoe hoog de bruidsschat dan wel is, wil hij niet zeggen. Ook over de overnamesom of de financiers van Witteveen wordt niets bekendgemaakt.

Het vastgoed zou niet bij de verkoop zijn inbegrepen. De familie Blokker bezit nog zo'n 20 procent van de winkelpanden van Blokker die zijn ondergebracht in de vastgoedtak van de familie.

Winkelgeslacht

Witteveen is een telg uit een winkelgeslacht. Een van zijn overgrootvaders richtte in 1883 een manufacturenwinkel op, die door de familie na de oorlog werd uitgebouwd tot een damesmodeketen met vestigingen door heel Nederland. In 1986 verkocht de familie het bedrijf.

Witteveens vader richtte in de jaren zestig de modeketen Claudia Sträter op. Zelf was Witteveen de laatste decennia vooral actief als investeerder in bedrijven en vastgoed.

Witteveen is volgens de familie Blokker de juiste persoon om Blokker weer winstgevend te maken. "Wij hebben vertrouwen in hem als nieuwe eigenaar. De afgelopen jaren hebben wij hem leren kennen als een gepassioneerde en gedreven ondernemer", stelt de familie. 

Witteveen voorspelde eerder dat Blokker in 2021 weer winstgevend zou zijn.