Het cruiseschepenseizoen is weer begonnen. Voor het eerst zullen meer dan honderd luxe cruiseschepen de Rotterdamse haven aandoen. Dat levert werkgelegenheid op en miljoenen aan inkomsten van toeristen. "Ondernemers in de stad profiteren enorm."
Vijf jaar geleden zag de haven van Rotterdam nog 45 cruiseschepen aanmeren. Dit jaar zijn dat er 108. Aan boord van deze luxe, varende hotels met bioscopen, zwembaden en hele theaters aan boord, is plek voor 1350 tot 5244 mensen.
Al die schepen leveren Rotterdam bakken vol geld op. Zo betalen de schepen de haven geld, moeten ze bevoorraad worden door lokale bedrijven en geven de vakantiegangers geld uit in de Rotterdamse horeca en winkels.

Weinig havengeld, veel uitgaven voor de stad
Hoeveel een schip aan zogeheten zeehavengeld moet betalen, hangt af vooral af van hoe diep het in het water ligt. Zo levert een olietanker 200.000 euro op per call en een cruiseschip 10 tot 20.000 euro, zegt woordvoerder Tie Schellekens.
Een call houdt in dat er 's ochtends wordt binnengevaren, en een schip 's avonds weer vertrokken is. "Zo'n cruiseschip levert dus niet veel op qua havengeld, maar wel veel voor de stad."
'Goed voor lokale economie'
Dat zegt ook Mai Elmar, directeur van de cruisehaven Rotterdam. "Ondernemers in de stad profiteren enorm", is haar stelling. Gemiddeld 90 procent van alle cruisegangers bezoekt namelijk de stad vanaf het schip. "Dat is goed voor de lokale economie."
Elmar schat in dat de cruiseschepen de Rotterdamse economie gemiddeld zo'n 500.000 euro per call opleveren. Doe dat keer 108 schepen en een cruiseseizoen, dat van het voorjaar tot het najaar loopt, levert 54 miljoen euro op.
Bijboeken en planning
Volgens de meeste recente cijfers (pdf) van de wereldwijde branchevereninging Cruise Lines International Association (CLIA) geven passagiers op cruises binnen Europa per stad die ze aandoen gemiddeld 64,37 euro uit.
Binnen Nederland zijn naast Rotterdam ook de havens van Amsterdam en IJmuiden populair. Rederijen kiezen hun bestemming wel ruim van tevoren, vertelt cruisehavendirecteur Elmar. Daarom wordt nu al gekeken naar de planning van 2021.
Een plek bijboeken gebeurt ook wel eens. Zo willen sommige rederijen, zoals Aida en Costa, uitwijken van Amsterdam naar IJmuiden of Rotterdam, vanwege de nieuwe toeristenbelasting.
Toeristenbelasting jaagt schepen weg uit Amsterdam
Die ligt op acht euro per passagier en de rederijen zeggen tegen het Parool dat ze hierover laat ingelicht zijn en het bedrag ook niet willen doorberekenen aan passagiers. In februari stond de teller met geannuleerde cruises voor dit jaar en volgend jaar in Amsterdam op 125. Rotterdam heeft er hierdoor vijftien bijgekregen.
Worden dat er nog meer? Elmar: "Amsterdam zal altijd onze hoofdstad blijven en zeer de moeite waard zijn voor rederijen. Daar moeten we trots op zijn al neemt dat niet weg dat Rotterdam ook zeer de moeite waard is", zegt ze.
Van love boat naar geldboot
'Love, exciting and new, come aboard, we're expecting you.' Sinds de succesvolle Amerikaanse serie Love Boat uit de jaren '80 en '90, die zich afspeelt op een cruiseschip, zijn cruises elk jaar weer populairder geworden. Alleen al binnen Europa groeide de vraag naar cruisevakanties tussen 2007 en 2017 met 71,9 procent.
Volgens branchevereninging CLIA werd er in Nederland in 2017 zo'n 563 miljoen euro uitgegeven aan de cruisebranche. In 2015 was dit 20,9 procent minder. Dit gaat om zowel havengeld als kosten voor personeel in havens. De cruisebranche was in 2017 goed voor bijna 9000 banen in ons land.