Startups met een internationale investeerder achter zich hebben meer kans op succes. Minder emotionele betrokkenheid van een investeerder doet een groeiend bedrijf goed.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent, waar FD over schrijft. In het onderzoek werden ruim 1600 investeringsrondes in 684 Europese bedrijven onder de loep genomen. De succesratio van alle exits - de verkoop van een bedrijf - lag op 0,64; bij internationale durfinvesteerders lag dat op 0,76.
Emotioneel betrokken
Waar komt dat door? Investeerders uit eigen land zijn vaak meer betrokken bij de bedrijven waar ze geld in steken, zien de onderzoekers. Dat wordt door ondernemers (en investeerders zelf) vaak als iets positiefs gezien, maar uit het onderzoek blijkt dat ze daardoor vaker stappen zetten die het bedrijf niet verder helpen. Ze zijn emotioneel en sociaal verbonden, en zijn daardoor minder streng in de beslissingen die ze nemen.
Geldschieters die over de grens werken, bijvoorbeeld omdat ze in veel verschillende Europese bedrijven investeren, zijn minder nauw betrokken. Daarnaast zijn ze minder 'embed' in lokale economische en sociale omgeving, waardoor de beslissingen die ze nemen minder persoonlijk zijn. Ofwel: rationeler kijken naar een bedrijf, zorgt voor betere uitkomsten.
Sneller stoppen met investeren
Internationale investeerders voelen daarnaast minder druk om te blijven investeren in een bedrijf dat weinig succes heeft. Ze zullen sneller staken met een bedrijf dat het niet goed doet, waar lokale investeerders vaker kiezen om opnieuw geld in een bedrijf te steken.
Overigens komen de beste resultaten volgens de onderzoekers voort uit een gemengd investeerderspanel met zowel mensen die de lokale markt goed kennen als internationale investeerders. Dat leidt tot een succesratio van 0,86.