Ga naar de inhoud
Business

Keihard ontslag van directeur kost Talpa één miljoen

Creatief directeur viel in ongenade bij John de Mol Beeld © ANP

Creatief directeur Patrick Scholtze van Talpa Media viel in ongenade bij mediatycoon John de Mol. Omdat Talpa hem veel te snel op straat zette, moet de producent van televisieprogramma's hem nu ruim één miljoen euro betalen.

Scholtze werkte sinds 2010 als creatief directeur bij Talpa Media, de door John de Mol opgerichte producent van televisieprogramma's. Daar was hij verantwoordelijk voor de creatieve productie van programma's als Koffietijd en Utopia.

Goudgerande bonus

Naast een topsalaris kreeg Scholtze in 2015 uitzicht op een goudgerande bonusregeling, dankzij de verkoop van Talpa Media aan het Britse ITV. Afhankelijk van de blijvende betrokkenheid van John de Mol en de bedrijfswinsten konden hooggeplaatste medewerkers daarvan flink meeprofiteren.

Voor de creatief directeur kon de overnamebonus tot 2020 oplopen tot ruim 3 miljoen euro. Omdat hij daarvan inmiddels 1,3 miljoen euro heeft geïncasseerd, had hij nog uitzicht op meer dan 2 miljoen euro.

Lange relatie

De relatie tussen De Mol en Scholtze gaat ver terug. Eind jaren tachtig werkten zij samen aan de productie van de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. En later behoorde Scholtze tot de kleine groep mensen die met De Mol aan de wieg van Big Brother stond.

In het boek John de Mol. Graven in een rijk leven omschreef Scholtze de televisietycoon in 2015 nog als een vriend 'in die zin dat ik een beroep op hem kan doen als het echt nodig zou zijn.'

In ongenade

Ondanks hun lange relatie en aanvankelijk hechte banden viel Scholtze in 2017 bij De Mol in ongenade, en werd geschorst. De Mol beoordeelde zijn prestaties als 'slappe hap' en was 'mateloos geïrriteerd' over diens afwezigheid tijdens een belangrijke vergadering. Hij wilde de directeur ook geen bonussen meer uitkeren.

De creatief directeur stapte daarop naar de rechter. In januari meldde RTL Z dat rechters in drie verschillende uitspraken gehakt maakten van de pogingen van Talpa om van de man af te komen. Het bedrijf moest Scholtze alvast het tweede deel van zijn bonus betalen en hem terug in dienst nemen.

Arbeidscontract ontbinden

Na een mislukte re-integratie stapte Talpa afgelopen januari zelf naar de rechter, om het arbeidscontract wegens een verstoorde arbeidsverhouding te kunnen ontbinden.

Deels met succes, want onlangs oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in Almere dat Talpa Scholtze op straat mag zetten omdat zijn terugkeer onmogelijk is geworden. Dat gaat het televisiebedrijf echter wel een bom duiten kosten.

Te snel op straat

Volgens de rechter heeft Talpa de 55-jarige creatief directeur namelijk veel te snel op non-actief gezet, en hem daarmee 'de kans ontnomen zich te rehabiliteren'. Omdat Talpa daarmee 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld, moet het bedrijf hem een fikse schadevergoeding betalen.

Omdat het niet zeker zou zijn dat Scholtze succesvol had kunnen re-integreren, heeft de directeur echter geen recht op de volledige bonus van ruim 2 miljoen. De rechter becijferde de schadevergoeding op 1.026.450 euro.

Schadevergoeding

Daarnaast moet Talpa de directeur een reguliere ontslagvergoeding van bijna 40.000 euro betalen, en hem zijn proceskosten vergoeden. Inclusief de loondoorbetaling tot juni toucheert hij bijna 1,1 miljoen euro.

Of Talpa en/of de ontslagen directeur nog tegen het vonnis in hoger beroep gaan, is onduidelijk. Talpa wil niets over de ontslagzaak zeggen. Scholtze was onbereikbaar voor een toelichting, en zijn advocaten onthielden zich van commentaar.