Business

DNB: Triodos doet te weinig tegen witwassen

21 maart 2019 12:46 Aangepast: 21 maart 2019 12:46
Beeld © ANP

De Nederlandse Triodosbank, die zichzelf graag als duurzaam afficheert, heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) te horen gekregen dat het te weinig doet tegen witwassen.

Van banken wordt heel wat verwacht in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme. Banken hebben moeite om aan die poortwachtersrol te voldoen. Dat geldt ook voor Triodosbank.

Het kreeg een officiële aanwijzing van De Nederlandsche Bank dat het beter moet nagaan wie de klanten zijn en dat ook de transacties van klanten beter onder de loep moeten worden genomen. Eind dit jaar moet Triodos aan de eisen van DNB voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING ook in Italië laks met controle tegen witwaspraktijken

Chief risk officer

Triodosbank gaat dan ook een chief risk officer benoemen. Triodos heeft een vacature openstaan. Volgens een woordvoerder van Triodos loopt de selectieprocedure en de bank wil op de aandeelhoudersvergadering van 17 mei iemand voor benoeming voordragen.

De bank zegt het zelf al tot de conclusie was gekomen dat het een chief risk officer nodig had, voordat DNB dit als eis stelde. Witwasaffaires zoals bij ING zouden niet aan het licht zijn gekomen.

ING

Triodos is niet de enige die moeite heeft om aan de eisen van de toezichthouder te voldoen. Zo kreeg in september ING in Nederland een boete van 775 miljoen euro omdat het ernstig tekort was geschoten bij het voorkomen van fraude.

Onlangs bleek dat de bank ook in Italië hard op de vingers getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken en het toezicht op klanten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van