Ga naar de inhoud
Ondernemen

Online supermarkt Picnic snelst groeiende bedrijf van Nederland

Picnic bezorgt sinds begin vorig jaar ook in Amsterdam. Beeld © Picnic

Picnic is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. De online supermarkt en boodschappenbezorger creëerde tussen 2016 en 2018 bijna 1700 nieuwe banen (fte's) en liet over dezelfde periode de snelste omzetgroei zien.

Dat blijkt uit de 'Top 250 groeibedrijven' die vanavond is gepresenteerd door NLgroeit, een samenwerkingsverband tussen onder andere het Ministerie van Economische Zaken en de Kamer van Koophandel.

Michiel Muller, medeoprichter en het gezicht van Picnic, ontving de Gouden Groeier-prijs uit handen van Takeaway-oprichter Jitse Groen, die op de tweede plaats eindigde. "Toen we met Picnic begonnen, hadden we nooit kunnen dromen dat het zo snel zou gaan", aldus Muller. "De melkboer is weer helemaal terug."

Elektrische karretjes

Online supermarkt Picnic, bekend van de smalle rood-witte elektrische karretjes, maakt een stormachtige groei door. In amper drie jaar tijd is het bedrijf gegroeid naar ruim 200.000 klanten en bezorgt het boodschappen in zo'n zeventig plaatsen. Nog eens enkele tienduizenden klanten staan op de wachtlijst.
 

75.000
Lees ook:
75.000 mensen op de wachtlijst: Picnic kan vraag grote steden niet aan

Die groei gaat gepaard met de nodige strubbelingen. Vakbond FNV stapte vorige maand naar de rechter om een supermarkt-cao af te dwingen voor het personeel van Picnic. De bond vindt dat Picnic zijn medewerkers te weinig betaalt door deze cao voor niet toe te passen.

Medeoprichter Muller vindt dat het bedrijf daar niet in past en wil juist werken aan een cao voor e-commerce. "Wij zijn niet tegen een collectieve overeenkomst, maar het moet wel een cao zijn die bij ons ritme past", zei Muller destijds tegen RTL Z. "De supermarkt-cao is een oude jas die stamt uit 1970 en die past ons niet."

Picnic
Lees ook
Picnic weigert supermarkt-cao te volgen, 'niet van deze tijd'

Minimaal tien fte

De lijst van snelle groeiers is samengesteld door Erasmus Centre for Entrepreneurship en de Rotterdam School of Management. Om in de lijst terecht te komen, moeten bedrijven aan het begin van de meetperiode minimaal 10 fte groot zijn of minstens 5 miljoen euro omzetten. Ook moeten ze de afgelopen drie jaar ten minste 20 procent in fte of omzet zijn gegroeid.

In de top 250 staan veel relatief jonge bedrijven: 8 procent is vijf jaar of jonger, 36 procent is tussen de 6 en 10 jaar en 27 procent tussen de 11 en 15.

Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 62 in Noord-Holland gevestigd (waarvan 39 in Amsterdam), 52 in Zuid-Holland (waarvan 22 in Rotterdam). Noord-Brabant staat op de derde plaats met 48 bedrijven.

Volledige top 10

  1. Picnic
  2. Takeaway.com
  3. Rituals
  4. Action
  5. YoungCapital
  6. Elastic
  7. Coolblue
  8. Calco
  9. Adyen
  10. Basic-Fit