Ga naar de inhoud
Ondernemen

Kledingketen Coolcat is failliet verklaard, 'heeft te smalle doelgroep'

Beeld © ANP

Modewinkelketen Coolcat van ondernemer Roland Kahn is officieel failliet. De keten draaide al drie jaar lang verlies; een reorganisatie mocht niet baten. Hierdoor dreigen 1200 banen te verdwijnen. "Concurrenten als Primark, Zara en H&M zijn gewoon net iets goedkoper en hipper."

De rechter sprak vandaag het faillissement uit, vertelt de woordvoerder aan RTL Z. De webshop en de 80 winkels van de keten blijven 'tot nader order' open.

De keten heeft ook filialen in het buitenland, namelijk 25 vestigingen in België, Frankrijk en Luxemburg. Die vallen buiten het faillissement.

Uitdagende omstandigheden

De woordvoerder van Coolcat verklaart dat het bedrijf in de problemen is geraakt door 'zeer uitdagende marktomstandigheden'. De keten leed de afgelopen drie jaar aanzienlijk verlies. 

Uit de meest recente jaarrekening van Coolcat Fashion bv blijkt dat de winkelketen in 2016 een verlies van 18,6 miljoen euro op een omzet van 129 miljoen euro boekte. In 2017 bedroeg het verlies 10,6 miljoen op een omzet van 121 miljoen.

Kahn besloot de winkelketen een aantal jaar geleden te reorganiseren en dat leek begin 2018 vruchten af te werpen. Daarna kreeg de retailer te maken met tegenvallers. Volgens de woordvoerder draaide het bedrijf vorig jaar opnieuw een miljoenenverlies.

Het weer zat niet mee

"Met name de zeer warme én lange zomer van 2018 en de tot dusver extreem zachte winter van 2019 hebben gezorgd voor een scherpe terugval, waardoor het bedrijf niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen", schrijft het bedrijf in een persbericht. De woordvoerder licht toe: "Hierdoor hing de winkel vol met een wintercollectie die niet verkocht raakte."

Ook andere kledingketens hadden hier last van, vertelt retaildeskundige Hans van Tellingen van winkelcentrumonderzoeker Strabo. "Zelfs webshops zoals Zalando verkochten nog minder door de zachte winter", zegt hij. "Als een bedrijf dan al een zwakke financiële basis heeft, gaat het ten onder."

Hij denkt dat de ondergang van Coolcat vooral te wijten is aan concurrenten als Primark, Zara en H&M. "Die zijn gewoon net iets goedkoper en hipper", verklaart de retailexpert. "Coolcat is voornamelijk gericht op de jongere jeugd, 12 tot 15 jaar. Dat is een te smalle doelgroep."

Doorstart V&D

Coolcat werd in 1979 opgericht door de Amsterdamse ondernemer Roland Kahn. In 2016 kwam hij in het nieuws omdat hij een poging deed de warenhuizen van V&D na het faillissement door te starten. Dat mislukte.

Niet veel later werd duidelijk dat het met de eigen winkelketens van Kahn niet goed ging. Zo ging MS Mode, dat hij in 2010 had overgenomen, in de zomer van 2016 failliet. Inmiddels heeft hij die keten wel weer doorgestart.

Pensioenplannen

De 66-jarige ondernemer is verder eigenaar van America Today en lingeriemerk Sapph. Hij vertelde RTL Z eerder dat hij binnenkort een stapje terug doet. Op 1 januari 2021 wil hij aftreden als directievoorzitter van moederbedrijf Coolinvestments. Zijn zoons Joshua en Jonathan, een eeneiige tweeling, nemen dan het stokje over.

"Dit faillissement zou een trucje kunnen zijn", zegt retailexpert Van Tellingen. Hij noemt het 'de Intertoys-methode'. "Het zou me niets verbazen als de zonen van Kahn de winkelketen doorstarten. Ze kunnen dan met een relatief schone lei beginnen: zonder schuld, waarschijnlijk met minder winkels. Net zoals met Intertoys gebeurt."

Intertoys-eigenaar
Lees meer
Intertoys-eigenaar Alteri ook eerste schuldeiser: 'Verwerpelijke werkwijze'