Business

Modeketen Coolcat vraagt faillissement aan: 1200 banen op de tocht

18 maart 2019 15:31 Aangepast: 18 maart 2019 16:33
Beeld © ANP

Winkelketen Coolcat van modeondernemer Roland Kahn vraagt faillissement aan. Daarmee staan bijna 1200 banen op de tocht.

Volgens Coolcat, dat 80 winkels in Nederland telt, is het bedrijf in de problemen geraakt door 'zeer uitdagende marktomstandigheden'. Daardoor zouden de afgelopen jaren aanzienlijke verliezen zijn geleden.

Uit de meest recente jaarrekening van Coolcat Fashion bv blijkt dat de winkelketen in 2016 een verlies van 18,6 miljoen euro op een omzet van 129 miljoen euro boekte. In 2017 bedroeg het verlies 10,6 miljoen op een omzet van 121 miljoen.

Een reorganisatie, waarbij onder meer een aantal winkels werd gesloten, leek begin 2018 vruchten af te werpen. Daarna werd het retailbedrijf naar eigen zeggen echter getroffen door een aantal tegenvallers.

Zachte winter

"Met name de zeer warme én lange zomer van 2018 en de tot dusver extreem zachte winter van 2019 hebben gezorgd voor een scherpe terugval, waardoor het bedrijf niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen", schrijft het bedrijf in een persbericht.

De buitenlandse delen van Coolcat vallen niet in het faillissement, dat naar verwachting morgen wordt uitgesproken. De winkelketen heeft ook 25 vestigingen in België, Frankrijk en Luxemburg. De Nederlandse winkels en de webwinkel zullen ondanks het faillissement naar verwachting voorlopig open blijven.

Warenhuizen V&D

Coolcat werd in 1979 opgericht door de Amsterdamse ondernemer Roland Kahn. Begin 2016 baarde Kahn opzien door zijn poging om de warenhuizen van V&D na het faillissement door te starten. Dat mislukte echter.

Niet veel later werd duidelijk dat het met de eigen winkelketens van Kahn niet goed ging. Zo ging MS Mode, dat hij in 2010 had overgenomen, in de zomer van 2016 failliet.

Die keten werd door de inmiddels 66-jarige Kahn doorgestart. De ondernemer is ook eigenaar van America Today en lingeriemerk Sapph.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van