Business

Annemarie van Gaal ontsnapt aan miljoenenclaim uitgever

14 maart 2019 16:23 Aangepast: 10 april 2019 13:11
Annemarie van Gaal werd achtervolgd door miljoenenclaim. Beeld © ANP

Onderneemster Annemarie van Gaal en uitgever Kees Beudeker kunnen opgelucht ademhalen. Al jarenlang blijken zij te worden achtervolgd door een claim van ruim 6 miljoen euro van de eigenaar van uitgeverij Readershouse Brand Media. Onlangs werd de claim afgewezen door de rechter.

Readershouse Brand Media was jarenlang een succesvolle uitgever van zogenoemde 'sponsored magazines'. Zo maakte het bedrijf onder meer het blad Rails voor de NS en veel bladen voor banken en automerken.

Na de overname van Readershouse Brand Media door uitgever Kees Beudeker en de investeringsmaatschappij van mediatycoon Joop van den Ende in 2008 viel de omzet door de crisis echter terug en raakte het bedrijf betrokken bij enkele rechtszaken.

Miljoenenclaim

In 2012 kwam Readershouse Brand Media uiteindelijk in handen van schuldeiser Van Lanschot Bank, die de uitgeverij vervolgens voor een appel en een ei verkocht aan de huidige directeur, Frank Meijerhof.

Meijerhof zegt nu dat zijn bedrijf nog recht heeft op 6,2 miljoen euro. Dat geld zou tot 2012 door een houdstermaatschappij en toenmalig directeur Beudeker aan het bedrijf onttrokken zijn om leningen terug te betalen.

Leeggezogen

Meijerhof beweert dat Beudeker het bedrijf op 'onverantwoorde en onrechtmatige wijze' heeft leeggezogen om de schulden te voldoen. Daarmee zouden de toenmalige bestuurder en zijn drie commissarissen, die tekortschoten in hun toezicht, verantwoordelijk zijn voor de schade.

De raad van commissarissen stond destijds onder voorzitterschap van onderneemster Annemarie van Gaal en bestond verder uit uitgeefdirecteur Philip Alberdingk Thijm en Robert Wilhelm van investeringsmaatschappij Endeit.

Gehakt van claim

Uit een onlangs openbaar geworden vonnis blijkt echter dat de rechtbank Noord-Holland eerder deze maand gehakt heeft gemaakt van Meijerhofs miljoenenclaim.

De rechter oordeelde dat de constructie, waarmee geld van de uitgeverij werd gebruikt om schulden van het bedrijf te voldoen, in de haak was. Ook was er volgens de rechter geen sprake van onbehoorlijk bestuur, of tekortschietend toezicht. Beudeker, Van Gaal en de andere commissarissen kunnen dus opgelucht ademhalen.

Hoger beroep

Meijerhof suggereert dat de zaak met het vonnis nog niet is afgedaan, maar hij wil desgevraagd niet bevestigen dat hij in hoger beroep gaat. "De voormalige directeur en commissarissen zijn aansprakelijk voor de schade. Maar omdat de zaak nog onder de rechter is, kan ik er verder niet op ingaan."

Voormalig directeur Beudeker zegt 'ontzettend blij' te zijn met de uitspraak. "Readershouse Brand Media was mijn baby. In 2012 werd de uitgeverij onder onze kont vandaan gehaald door Van Lanschot en Meijerhof. Van het bedrijf is nu nauwelijks meer iets over."

Gerechtigheid

De uitgever benadrukt dat hij destijds alles kwijtraakte. "Dat er vervolgens ook nog eens een jarenlang slepende miljoenenclaim kwam, voelde zeer onrechtvaardig. Met dit vonnis is er voor de eerst in deze zaak iets van gerechtigheid."

Beudeker en de commissarissen bestuderen momenteel of de uitspraak een basis is voor juridische vervolgstappen tegen Meijerhof.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van