Ga naar de inhoud
Reconstructie

Winkels schoenenketen Fred de la Bretoniere failliet

Beeld © ANP

Na de groothandel zijn nu ook de schoenwinkels van Fred de la Bretoniere failliet verklaard. Onder de nieuwe eigenaar Karmijn Capital raakte het modebedrijf in de problemen.

Afgelopen weekend wist zakenblad Quote al te melden dat de groothandelstak van het bedrijf bankroet was gegaan. Een dag later liet de onderneming weten dat ook moederbedrijf Bretoniere Groep, met onder meer de tien winkels, een leeratelier en de webshop, faillissement had aangevraagd.

Hele bedrijf failliet

Uit het Insolventieregister blijkt dat de rechtbank Oost-Brabant gisteren het faillissement van winkeldochter Bretoniere Retail heeft uitgesproken. Volgens Désirée van Boxtel van Karmijn Capital, sinds 2014 eigenaar van Fred de la Bretoniere, is de hele groep gisteren failliet verklaard.

Het bedrijf wijt de problemen aan de tegenvallende ontwikkeling van de schoenenmarkt, die niet zou hebben kunnen profiteren van de opleving van de economie. De omzetten in de sector zouden met een kwart zijn gedaald.

Zoeken naar doorstart

Curator Jan Stadig moet de faillissementen afwikkelen en zoeken naar mogelijkheden voor een doorstart. Daarmee zou een deel van de werkgelegenheid gered kunnen worden. Bij Fred de la Bretoniere werken 115 mensen.

Volgens Van Boxtel werd al vóór het faillissement gezocht naar een nieuwe eigenaar, en onderhandelt de curator voor een doorstart ook met de partijen waarmee al werd gesproken.

Daarbij gaat het volgens Van Boxtel om andere modebedrijven, geen financiële partijen. "Ik kan alleen zeggen dat het om strategische partijen gaat. Gezien de krimpende markt is het logisch om de krachten te bundelen."

Polsbandjes

Het modebedrijf werd bijna een halve eeuw geleden opgericht door een voormalig kunstschilder en sportinstructeur Fred de la Bretoniere. In 1972 opende hij op 27-jarige leeftijd zijn eerste winkel in Amsterdam, waar hij leren polsbandjes en schoenen verkocht.

Zijn producten sloegen aan, en vijf jaar later bezat hij een succesvol bedrijf met drie winkels en een exporterende groothandel.

De afgelopen tien jaar verbreedde De la Bretoniere zijn activiteiten, onder meer door de introductie van submerken Fretons en Shabbies, dat een stoerder imago heeft. In 2013 reorganiseerde hij het bedrijf, om het klaar te maken voor een internationalisering.

Karmijn Capital

Eind 2014 verkocht Fred de la Bretoniere een meerderheidsbelang in zijn bedrijf aan Karmijn Capital, de investeringsmaatschappij van Van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen. De inmiddels 69-jarige oprichter bleef wel als ontwerper aan het bedrijf verbonden.

Onder de nieuwe eigenaren wilde het bedrijf sterk inzetten op internationale groei. "Fred de la Bretonière is een prachtig bedrijf, een echt Nederlands icoon. Er is een stevige vraag naar de ontwerpen in het buitenland. We zien uit naar een succesvolle samenwerking", zei investeerder Van Boxtel destijds.

In 2016 stelde Karmijn Capital een nieuwe directie aan onder leiding van Dennis Mok, die eerder onder meer MS Mode en Coolcat had geleid. De nieuwe directie had grote verwachtingen van de nieuwe webwinkel, en wilde eigen winkels in België en Duitsland openen. Een jaar later verhuisde het bedrijf haar Waalwijkse hoofdkantoor en Amsterdamse showrooms naar Den Bosch.

Problemen

Maar onder Karmijn Capital raakte Fred de la Bretoniere juist in de problemen. Uit jaarverslagen van Bretoniere Holding in het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de bruto-omzet niet groeide, maar bleef steken rond de 10 miljoen. Dat lijkt haaks te staan de eigen verklaring van het bedrijf, dat het faillissement wijt aan omzetdalingen in de sector.

Ernstiger dan de achterblijvende groei was dat het bedrijf in de rode cijfers zakte. In 2015 bleef het verlies nog beperkt tot een kwart miljoen euro. In 2016 bedroeg het verlies echter 1,8 miljoen. En 2017 sloot Fred de la Bretoniere af met een verlies van 2,2 miljoen euro.

De resultaten over 2018 zijn nog niet bekend, maar die hebben het bedrijf dus niet kunnen behoeden voor een faillissement.

Geen leuke periode

Van Boxtel van Karmijn Capital kan niet verklaren waardoor Fred de la Bretoniere zo zwaar in de verliezen zakte, terwijl de omzet op peil bleef. "Het is voor het bedrijf nu geen leuke periode, en wij hebben afgesproken geen commentaar te geven op het verleden. Wij concentreren ons nu op een doorstart." 

Directeur Mok en curator Stadig waren onbereikbaar voor commentaar.