Ga naar de inhoud
Business

Portugese doorstarter van Intertoys is géén speelgoedspecialist

Green Swan nam vorig jaar 61 winkels van Toys 'R Us over. Beeld © Getty Images

Green Swan, het Portugese bedrijf dat doorstart met een deel van de failliete winkelketen Intertoys, wordt gepresenteerd als Europese speelgoedgrootheid. Maar dat is het helemaal niet.

Afgelopen maanden presenteerde de Portugese investeerder Green Swan zich herhaaldelijk als Europese speelgoedspecialist. Toen het in januari de Belgisch-Franse keten Maxi Toys overnam van Blokker Holding stelde Green Swan in het persbericht dat het 'een strategische focus heeft op de speelgoedsector' en dat het 'een van de relevantste actoren op de Europese markt' is.

Green Swan

In februari deed Green Swan opnieuw van zich spreken, toen het 39 Belgische winkels van Bart Smit overnam uit de failliete boedel van Intertoys. Tot 2017 behoorden die winkels ook tot Blokker Holding.

En nu start Green Swan dus door met naar verwachting zo'n 120 Nederlandse winkels van het failliete Intertoys. Samen met de 100 franchisevestigingen zullen er dan uiteindelijk bijna 220 Intertoys overblijven.

Flauwekul

Ook vandaag presenteert Green Swan zich weer nadrukkelijk als belangrijke speler op de Europese speelgoedmarkt, met veel ervaring in de sector. Met die boodschap moeten het deel van de werknemers dat zijn baan behoudt, de franchisers, de leveranciers en de banken zich senang bij de nieuwe eigenaar kunnen voelen.

Maar de presentatie van Green Swan als speelgoedspecialist is flauwekul. Tot een jaar geleden had niemand in de speelgoedsector ooit van Green Swan gehoord.

Bescheiden

Green Swan dook augustus vorig jaar pas op in de speelgoedwereld, toen de investeerder het zeer bescheiden aantal van 61 winkels van de failliete Amerikaanse speelgoedgigant Toys 'R Us in Spanje en Portugal overnam.

In de afgelopen maanden is daar dus een substantieel deel van de voormalige speelgoedketens van Blokker Holding aan toegevoegd. Pas daarmee heeft Green Swan enige omvang bereikt. Een snelle berekening leert dat de Portugezen nu in totaal zo'n 390 speelgoedwinkels bezitten, en nog eens 100 gelieerde franchise-vestigingen.

Mager track record

Daarmee is Green Swan overigens nog aanzienlijk kleiner dan de vroegere eigenaar van Intertoys was. Blokker Holding bezat twee jaar geleden in totaal 580 speelgoedwinkels en nog eens 124 franchises, en verkocht daarnaast ook nog eens speelgoed in de winkels van Blokker en Marskramer.

Bovendien was Blokker Holding al sinds de jaren zeventig serieus actief in de speelgoedhandel. Ook daar steekt Green Swan met een track record van nog geen jaar extreem mager tegen af.

Investeerders

Nadere beschouwing leert dat Green Swan een heel jonge investeringsmaatschappij is, met geen enkele zichtbare affiniteit of ervaring met retail of speelgoed. Met welk kapitaal het bedrijf wordt gefinancierd, is niet duidelijk.

Het bedrijf staat onder leiding van topman Paulo Andrez, die daarnaast ook bestuurder is van investeerder Growth Partners Capital. Andrez zegt in zijn eigen biografie vooral geld te hebben gestoken in startende bedrijfjes. Naast Green Swan bezit hij nog belangen in elf 'start up en scale up bedrijven'.

Ook bij de andere leden van het team van Green Swan, die zich presenteren op de website van de investeerder, is geen enkele band met retail of speelgoed te ontdekken.

Alteri

De manier waarop Green Swan zich bij de overnames van de speelgoeddochters van Blokker presenteerde, herinnert aan de presentatie van de Britse investeerder Alteri bij de overname van Intertoys in 2017. Bij die gelegenheid stelde Alteri een 'gespecialiseerde investeerder in de Europese retailsector' te zijn, met 'een succesvol trackrecord in het oplossen van uitdagingen in de retail'.

Alteri verzweeg dat het recent bij een reeks geflopte investeringen in Britse winkelketens betrokken was, waarbij 3700 mensen hun baan verloren. Veertien maanden na de overname van Intertoys door Alteri ging de speelgoedwinkel ten onder, om nu doorgestart te worden door Green Swan.