Ondernemen

Franchisers blij met doorstart Intertoys: 'Klanten zijn opgelucht'

08 maart 2019 15:00 Aangepast: 08 maart 2019 20:32
Franchiser Barend Cruijff voor zijn Intertoys-filiaal. Beeld © Eigen beeld

De Franchise Vereniging Intertoys is blij dat de speelgoedwinkelketen een doorstart kan maken. Net als franchisenemers Barend Cruijff en Wijnand den Uyl. "Klanten komen ons feliciteren en weten nu ook waar ze aan toe zijn"

Barend Cruijff kreeg na middernacht een mail binnen over de doorstart van de speelgoedketen. De Portugese investeerder Green Swan zal een groot aantal winkels overnemen, 91 winkels gaan dicht en franchisers, die hun eigen winkel runnen, wordt aangeboden andere winkels over te nemen.

"De hele ochtend komen klanten al binnen. Niet per se om iets te kopen maar vooral om ons te feliciteren. Onze Facebookpagina stroomt ook over met lieve berichten", vertelt Barend Cruijff die een winkel in Purmerend heeft.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Intertoys gered van faillissement: akkoord over doorstart met Portugese investeerder

'Beter kijken naar wat klant wil'

Vrijdagavond gaan de franchisers in gesprek met Green Swan. Martijn Wolswijk, bestuurslid van Franchise Vereniging Intertoys, wil daar nog niet op vooruitlopen. Wel zegt hij 'blij te zijn met de bekendmaking van deze doorstart'.

Wijnand den Uyl, die winkels in Bussum en Amersfoort heeft, hoopt vooral dat de Portugezen 'meer visie hebben dan Alteri'. Dat is de vorige eigenaar van Intertoys en eveneens een investeringsfonds. "We moeten ons nu doorontwikkelen, beter kijken naar wat de klant wil, welk assortiment we willen bieden."

Volgens hem is Intertoys onder Alteri stil komen te staan. "Er was echt sprake van mismanagement en de kosten die het bedrijf maakte waren veel te hoog." Cruijff zegt daarover: "Alteri had geen interesse in speelgoed."   

'Te veel winkels'

De Uyl zegt dat behoud van een deel van de winkels en van de naam Intertoys belangrijk is voor klanten. "Consumenten willen duidelijkheid en garanties, maar er was zoveel onzekerheid dat sommige klanten wegbleven.

Hoe vervelend hij het ook vindt dat er sowieso 91 winkels moeten sluiten, is dat wel goed denkt hij. "Er waren er te veel." Dat heeft deels te maken met de overname van Bart Smit en Toys XL in 2016.

Eigenaar Blokker wilde al zijn speelgoedketens samenvoegen onder één naam, met als gevolg dat relatief kleine plaatsen opeens meerdere Intertoys-winkels hadden. Zo telt Hoorn (72.000 inwoners) er vier, waarvan er drie nu zullen sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Green Swan, de Portugese investeerder die Intertoys overneemt

Voorwaarden Green Swan

David Brilleslijper, woordvoerder bij Intertoys, zegt dat in de komende weken meer duidelijk wordt en of er bijvoorbeeld franchisers zijn die winkels willen overnemen. Dat hangt bijvoorbeeld af van verhuurders en of die de winkels willen behouden, en de voorwaarden die Green Swan stelt.

"Die voorwaarden kunnen gaan over tal van zaken zoals inkoopbeleid." De meeste franchisers, zo verwacht Brilleslijper, zullen onder Green Swan willen doorgaan. "De bekendheid van de naam Intertoys heeft echt een toegevoegde waarde, net als bijvoorbeeld een gezamenlijk marketingbeleid."

'Winkel heeft iets magisch'

Franchiser Cruijff blijft bij de club. "Intertoys heeft een inderdaad een naam. Mensen kennen het van vroeger, gaan er nu heen met hun kinderen."

Bovendien, zegt hij, blijft een speelgoedwinkel voor de jongste klanten iets magisch. "Dat je hier dan komt met je spaarpot en iets moois kan uitzoeken. Daar gaat het vooral om."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Intertoys gered, maar deze 90 filialen gaan wél dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van