Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Business

Zon en warme chocolademelk: steeds meer permanente strandtenten

07 maart 2019 18:16 Aangepast: 07 maart 2019 18:18
Beeld © Britta Sanders

Er komen steeds meer strandpaviljoens bij die het hele jaar open zijn. "Vroeger verhuurde je bedjes aan zonaanbidders die een kopje tomatensoep kwamen halen. Tegenwoordig willen mensen het hele jaar door aan het strand ontbijten, lunchen, dineren, trouwen en vergaderen."

Officieel begint het Zandvoortse strandseizoen op 1 februari. Dan mag al het materieel uit de loods en bouwen eigenaren hun paviljoen op aan de kust. En het worden er steeds meer. Waar er in 2002 nog 336 strandtenten in Nederland waren, waren dat er in 2018 volgens de database van HorecaDNA 412. 

HorecaDNA telt ook paviljoens mee die aan recreatieplassen en stadsstranden staan. Wie alleen paviljoens telt die aan de kust staan, komt volgens op strandtenthoudersvereniging Strand Nederland uit op 321 paviljoens.

Steeds vaker het hele jaar door open

Er komen ook steeds meer paviljoens bij die het hele jaar door open mogen zijn. Het Badhuys in Vlieland was in 1995 het eerste permanente paviljoen. Weg met de jaarlijkse opbouw- en afbreeksessie, en bovendien konden strandwandelaars in de winter nog een warme kop chocolademelk drinken bij de houtkachel.

Sindsdien zijn er flink wat permanente paviljoens bijgebouwd. Inmiddels zijn er volgens Strand Nederland 164 permanente strandtenten (tien jaar terug waren dit er nog 110) en 157 seizoensgebonden paviljoens.

Veranderend strandleven

"Het strandleven verandert," vertelt Wim Brugman, zelf eigenaar van de Zandvoortse strandtent Ajuma. "Vroeger verhuurde je bedjes aan zonaanbidders die een kopje tomatensoep kwamen halen. Tegenwoordig willen mensen het hele jaar door aan het strand ontbijten, lunchen, dineren, trouwen en vergaderen. De vraag is heel anders geworden, waardoor je meer een totaalproduct moet aanbieden."

In Zandvoort zijn er inmiddels vijf permanente paviljoens. Eerder dit jaar kregen ook Rapa Nui en Bernie's (van prins Bernhard junior) een vergunning van de gemeenteraad om het hele jaar door open te zijn, waardoor het aantal op zeven komt. De gemeente Zandvoort laat permanente paviljoens maar mondjesmaat toe.

Maar volgens Brugman zijn er alleen in Zandvoort al nog zeker 16 eigenaren van strandtenten die het hele jaar door open zouden willen zijn – waaronder hijzelf. "De vaste paviljoens vinden het niet wenselijk als er meer paviljoens zouden bijkomen. Ze schermen ermee dat de omzet in de winter laag is. Maar wij hebben in de winter helemaal geen omzet en moeten wel het vaste personeel doorbetalen."

Twee hittegolven: 30 procent meer omzet

In 2016 hadden de Nederlandse strandpaviljoens een gezamenlijke omzet van 300 miljoen euro, waarbij 28 procent van de strandtenten een omzet van boven de 800.000 euro had. Iets meer dan de helft draaide tussen de 300.000 en 800.000 euro omzet. "Cijfers over 2018 hebben we niet," vertelt Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners horeca-advies, die later deze maand met een rapport uitkomen. 

"We hebben wel begrepen dat in 2018 de omzet voor sommige seizoensstrandtenten 30 procent hoger was dan in 2017. Maar dat komt ook doordat er twee hittegolven zijn geweest. Je kan daaraan geen conclusie verbinden dat de sector op de lange termijn in de lift zit, want er kan dit jaar ook weer een slechtere zomer zijn, qua weer en omzet." 

Stefan van der Stee van Strand Nederland, vermoedt dat de totale landelijke omzet over 2018 zo'n 15 tot 20 procent hoger ligt. "En de meeste permanente strandpaviljoens op gewilde locaties moeten jaarlijks wel meer dan 1 miljoen euro omzet draaien om uit de kosten te komen, zeker aangezien de personeelskosten afgelopen jaar ook zijn gestegen." 

 

"Niet snel te veel"

Waar men in Zandvoort maar mondjesmaat permanente strandtenten toelaat, hebben ze in de gemeente Westland minder problemen met wat sterkere groei. Die gemeente heeft sinds kort een strandtent die het hele jaar door open mag zijn, maar wil gauw uitbreiden naar vier paviljoens.

Zijn er wel genoeg gasten voor al die paviljoens? Of kunnen er ook te veel permanente strandtenten komen? Brugman denkt van niet. "Las Vegas is ook niet gebouwd op twee casino's. Ik denk dat meer permanente paviljoens en een goeie variatie juist zorgen voor meer vraag omdat ze juist een bepaald toerisme in de hand werken."

Grotere keuken

Ook Verschoor ziet veel strandtenthouders investeringen doen. "Je ziet dat paviljoens blijven verbreden. Op zomerse dagen kunnen ze niet meer mensen ontvangen dan ze al doen, maar het loont steeds meer voor badplaatsen en paviljoens om het hele jaar door aantrekkelijk te zijn. Alleen al het aantal buitenlandse toeristen aan de kust is de afgelopen drie jaar met 12 procent gestegen. Er komen jaarlijks nu 2,6 miljoen buitenlandse toeristen, en dat is niet alleen in de zomer." 

Brugman kan beamen dat er veel wordt geïnvesteerd: "Een strandtent is veel meer een restaurant geworden. Daardoor heb je, in vergelijking met vroeger, bijvoorbeeld een grotere keuken nodig dan vroeger." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van