Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zorg

Oplossing nabij voor patiëntendossiers in kelder failliet Slotervaartziekenhuis

07 maart 2019 15:49 Aangepast: 09 maart 2020 15:35
De dossierkelder in het MC Slotervaart. Beeld © ANP

Nog altijd is niet duidelijk wat er moet gebeuren met de patiëntendossiers in het failliete MC Slotervaart. Curatoren die de failliete boedel beheren maakten zich eerder al zorgen en nu is ook het ministerie mee aan het zoeken naar een oplossing. Maar harde garanties zijn er niet.

Op dit moment werken in de kelder van het leegstaande Slotervaartziekenhuis medische professionals tussen duizenden dossiers. Daarin staan de behandelingen die een patiënt heeft gehad. Voor sommige patiënten zijn dat digitale dossiers maar er zijn ook nog veel papieren dossiers.

Moeten bewaard blijven

Voor oud-patiënten is het belangrijk dat ze bewaard blijven. Bijvoorbeeld voor Trijntje Koers die in 2016 met een heupoperatie in het MC Slotervaart lag.

"Ik heb broze botten en als ik nou nog een keer mijn heup breek moet een arts wel weten wat voor operatie het is geweest. Of het wordt opeens nodig om een andere reden. Ik wil gewoon dat het bewaard blijft", zegt ze.

Vijftien jaar

Wettelijk moeten patiëntendossiers vijftien jaar bewaard worden, legt  Thom Meens, woordvoerder van de Patiëntenfederatie uit. "Als patiënt moet je namelijk het dossier in kunnen zien, bijvoorbeeld als er later bij een andere arts vervolgbehandelingen nodig zijn."

Om de dossiers toegankelijk te houden huurt de curator op dit moment een aantal medische professionals in die bevoegd zijn om het archief op orde te houden en de aanvragen te verwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Curatoren bezorgd om dossiers patiënten failliet Slotervaartziekenhuis

Het houdt een keer op

Maar de curatoren wil dat niet blijven doen. Als het faillissement is afgewikkeld houdt die verantwoordelijkheid om op te draaien voor de kosten van de bewaarplicht op, vinden ze.

De grote vraag is wie het archief daarna moet gaan beheren. Een failliet ziekenhuis zonder doorstart is namelijk nog nooit eerder voorgekomen en dus is er geen voor de hand liggende oplossing.

Complex vraagstuk

"Het is een complex vraagstuk", zegt Marcel Paapst, woordvoerder van de curatoren. "Het pand van het Slotervaartziekenhuis moet namelijk leeg. Die dossiers kunnen daar niet nog vijftien jaar blijven."

Het gaat om honderdduizenden dossiers. Alleen al in het jaar voor het faillissement werden er 55.000 patiënten behandeld.

24 aanvragen per dag

Volgens curator Marc van Zanten komen er dagelijks zo'n 24 aanvragen voor inzage binnen en ook voor het faillissement kwamen er veel aanvragen binnen van patiënten die hun dossier veilig wilden stellen. "We leveren er per dag nu zo'n 100 af.", zegt hij.

De opslag van de dossiers, het online houden van de servers, het personeel dat de aanvragen verwerkt en verouderde dossiers vernietigen gaat nog 15 jaar geld kosten, is de inschatting. 

Wie gaat dat betalen?

Als de curatoren en de schuldeisers van het Slotervaart niet opdraaien voor de kosten wie moet er dan wel betalen? Een optie is verzekeraar Zilveren Kruis, die als zorgverzekeraar verantwoordelijk was voor het MC Slotervaart, en dus verantwoordelijk is voor de continuïteit van de zorg. Maar daar is de zorgverzekeraar het niet mee eens.

"Onder de zorgplicht valt wat ons betreft de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Daar vallen de patiëntendossiers niet meteen onder", zegt Jeppe Delver, woordvoerder van Zilveren Kruis. "Bovendien mag een zorgverzekeraar die dossiers ook niet inzien. Dat wij dan wel het beheer zouden doen lijkt mij vreemd."

Patiënten de dupe?

De Patiëntenfederatie maakt zich zorgen over het doorschuiven van de verantwoordelijkheid en vreest dat de patiënten moeten opdraaien voor de kosten. Daarom kijkt de federatie naar het ministerie voor een oplossing "Het controleren op juist naleven van de bewaarplicht valt immers onder de gezondheidsinspectie", zegt Meens.

Zowel het ministerie, de curator als de zorgverzekeraar bevestigen dat er onderling gesprekken lopen over de oplossing. De curator zegt vandaag tijdens een rondleiding door het ziekenhuis dat een oplossing zeer binnenkort bekendgemaakt wordt.

Optimisme

Ook het ministerie is optimistisch. "De gesprekken lopen goed en we verwachten binnenkort een oplossing", zegt Inge Freriksen, de woordvoerder van Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg.

Hoe lang het nog gaat duren wil Freriksen niet zeggen, maar de woordvoerder benadrukt dat de patiëntendossiers niet verkocht kunnen worden. Toch wil het ministerie niet garanderen dat de dossiers niet op straat komen te liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore