Ondernemen

Dit is Green Swan, de Portugese investeerder die Intertoys overneemt

04 maart 2019 15:21 Aangepast: 08 maart 2019 08:55
Beeld © ANP

De Portugese investeerder Green Swan neemt het failliete Intertoys over. De Portugezen hebben veel ervaring met het opkopen van speelgoedwinkels en zouden minimaal 100 van de 286 winkels willen overnemen.

Betrokken partijen zitten vandaag gespannen te wachten op het officiële bericht. Een woordvoerder van Intertoys wil het vooralsnog niet bevestigen. "Vandaag komen we denk ik nog niet met uitsluitsel. We praten in ieder geval met een partij. Dat dat Green Swan is, kan ik niet bevestigen", zegt hij.

Hij wil het ook niet ontkennen. Afgelopen vrijdag berichtte het Financieele Dagblad dat de deal 'zo goed als rond' is. 

FNV hoopt ook goed nieuws

Ook vakbondsbestuurder Nico Meijer van FNV Handel wil de interesse van Green Swan niet bevestigen. "Het weekend is er onderhandeld. Ik wacht eigenlijk al de hele ochtend op een bevestiging. Officieel weten we het nog niet. Mocht het vandaag niet komen dan baart me dat nog wel wat zorgen."

De overname door Green Swan ligt dan ook voor de hand. De Portugezen hebben speelgoedwinkels als specialisatie.

Bijna 300 winkels

Ze kochten vorig jaar 61 Toys 'R' Us-winkels in Spanje en Portugal. Eerder lijfden ze al 170 winkels van Maxi Toys in. Die zijn gevestigd in Frankrijk, België, Zwitserland en Luxemburg.  En onlangs kocht Green Swan via Maxi Toys de 39 Bart Smit-winkels in België van Intertoys.  

Green Swan is een investeringsmaatschappij gevestigd nabij Lissabon. Ze noemen zichzelf 'business angels'. Het bedrijf heeft zich de laatste jaren volledig geconcentreerd op de speelgoeddistributie. Het wil daarin een leidende partij in Europa zijn. 

Overnamemogelijkheden zijn er volop voor de Portugezen. Veel speelgoedketens zitten in de problemen. De concurrentie van internetverkopers of goedkope branchevreemde winkels is sterk.

Moeilijke industrie

De Portugezen zouden volgens eerdere berichten minimaal 100 van de 286 winkels willen overnemen. De directie van Green Swan is niet bereikbaar voor commentaar. De curator van Intertoys, die de onderhandelingen voert, verwijst door naar Intertoys.  

Volgens marketingdeskundige Paul Moers heeft Green Swan met speelgoed voor een moeilijke industrie gekozen. "Maar het biedt kansen op hun manier. Ze hebben de power om scherp in te kopen.  Als je geen schaalgrootte hebt in deze industrie, heb je geen schijn van kans."    

Klanten deden de laatste weken nog snel aankopen met cadeaukaarten van Intertoys. Klanten deden de laatste weken nog snel aankopen met cadeaukaarten van Intertoys.

Drie winkelmerken

Green Swan heeft nu 3 verschillende merken speelgoedwinkels. Moers denkt dat de Portugezen de keten door heel Europa dezelfde naam moet geven en die sterk in de markt moeten zetten. "Met veel beleving in de winkels en ook een breed en diep assortiment online." 

Dat de Portugezen alleen maar een deel van de winkels van Intertoys wil overnemen, ziet hij als noodzakelijk. "Vooral de kleinere winkels maakten verlies."

Intertoys telt 286 winkels 100 daarvan zijn in franchise. Die vallen buiten het faillissement. Dik 180 winkels zouden als de plannen van Green Swan doorgaan, dicht moeten.

Green Swan zou 100 van de 186 failliete winkels van Intertoys willen overnemen Green Swan zou 100 van de 186 failliete winkels van Intertoys willen overnemen

Massaontslag

Onder investeerder Alteri, dat dik een jaar eigenaar was, ging het niet goed met Intertoys. Honderden mensen verloren in die korte tijd hun baan omdat er zo'n 100 winkels dichtgingen. Alteri, gevestigd in Londen, investeert in verschillende sectoren in de retail waaronder dameskleding, babyproducten en gezondheidsproducten voor ouderen. Het bedrijf ontsloeg bij andere bedrijven waar het investeerde duizenden medewerkers. 

Alteri is met het faillissement de zeggenschap over Intertoys kwijtgeraakt maar is wel de eerste schuldeiser. Het bedrijf heeft namelijk bij de overname van Intertoys zogeheten pandrechten bemachtigd op de winkelvoorraden - een constructie waarmee een investeerder zichzelf beschermt bij een toekomstig bankroet. 

Geen graaier deze keer

Meijer van FNV is gematigd blij als Green Swan inderdaad eigenaar van Intertoys wordt. "Het is in iedere geval een partij die iets met speelgoed heeft. En dat het geen graaier is die de branche niet kent."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van