Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Caféhouders investeren fors in carnaval: 'Je verdient het terug'

02 maart 2019 15:00 Aangepast: 02 maart 2019 15:30
Horecazaken worden volledig verbouwd voor carnaval. Wat kost dat en wat levert het op? Beeld © ANP

Horecaondernemers in het zuiden van het land doen goede zaken deze dagen. Cafés die inzetten op carnaval halen naar schatting 10 tot 20 procent van hun jaaromzet in vijf dagen. "Het is de belangrijkste week van het jaar."

"Het is een noodzakelijk kwaad, je kunt niet achterblijven", zegt ondernemer Bernard Kuenen. Hij is uitbater van grand café Silva Ducis in Den Bosch en voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij haalt tijdens carnaval 8 tot 9 procent van de jaaromzet binnen. Dat is verdeeld over vijf dagen: van vrijdag tot en met dinsdag.

"Het is een aanzienlijk deel van de omzet en eigenlijk valt het bij ons nog mee. Er zijn horecazaken waarbij het percentage veel hoger ligt", zegt hij. Vanuit zijn rol bij de KHN kent hij caféhouders die wel 20 procent van hun omzet danken aan feestvierders tijdens carnaval.

Belangrijkste week van het jaar

Voor café Studio Dependance in Breda is carnaval zelfs 'de belangrijkste week van het jaar', vertelt bedrijfsleider Jeroen Hersbach. "Het is wel een flinke investering, maar die verdien je terug", zegt hij. "De lijstjes gaan van de muur, het meubilair eruit en er komt een houten aanbouw op het terras. Verder besteden we veel aandacht aan de uitstraling. We hebben elk jaar een thema: zo waren we een paar jaar circus, nu zijn we een Duitse bierstube."

Heel veel ondernemers doen mee en juist dat maakt het zo leuk, vertelt hij. "Je zet samen een heel andere sfeer neer in de stad."

Voor het Bredase café Studio Dependance is carnaval de belangrijkste week van het jaar. Voor het Bredase café Studio Dependance is carnaval de belangrijkste week van het jaar.

Hufterproof

Extra omzet halen tijdens het jaarlijkse feest gaat niet zomaar, zegt ook ondernemer Lauren Roels van grillrestaurant M'EAT in Den Bosch. Hij begon vorige week maandag met een grote verbouwing van zijn zaak. "We zijn vijf dagen bezig met ombouwen, die tijd heb je echt nodig", vertelt hij. "Tijdens carnaval zijn we geen restaurant, maar een kroeg. We moeten alle meubels verhuizen, een hele ombouw timmeren en alles hufterproof maken."

Roels vertelt dat hij drie keuzes heeft met carnaval: niets doen, vol inzetten op het restaurant of ombouwen tot kroeg. "Wij doen altijd het laatste", zegt hij. "Als je niks doet komt sowieso niemand en als restaurant heb je alleen tijdens etenstijd klanten. Als kroeg kun je echt een paar dagen een hoge omzet halen."

Verbouwen en beveiligen

Wat kost zo'n verbouwing? Kuenen vertelt dat het ombouwen van zijn restaurant zo'n 2000 tot 3000 euro kost. "Denk verder aan extra personeelskosten, want je moet extra mensen inzetten. Tijdens de opbouw, het feest en de afbouw. En ook beveiliging is duur: dat kost mij zo'n 4000 euro."

"Je haalt vijf dagen extra omzet, maar vergeet ook niet dat je als restaurant twee weken dicht bent", vult Roels aan.

'Daarna is het geld op'

Als horecaondernemer in het zuiden moet je wel inzetten op carnaval, vindt Kuenen. "Want de weken voor en na het feest valt de omzet traditiegetrouw tegen. In de weken ervoor sparen mensen voor carnaval, de weken daarna is het geld op."

Dit jaar viel dat trouwens mee. "Door het mooie weer zat het terras de hele afgelopen week vol", zegt de caféhouder. Dat komt ook omdat hij als een van de weinige ondernemers pas aan het eind van de week begon met ombouwen. "Ik wil mijn vaste klanten niet teleurstellen, dus houd het restaurant zo lang mogelijk open. Dan maar 's nachts verhuizen en bouwen."

Zelf geen feest

Voor Kuenen betekent carnaval een week lang hard werken. "Ik feest zelf niet", vertelt hij. "Ik drink ook niet. Ik heb namelijk een grote verantwoordelijkheid. Ik heb twaalf man personeel en 550 dansende mensen in mijn zaak. Daarom moet ik alert zijn, dat hoort gewoon bij het ondernemerschap."

Dat vinden ook Roels en Hersbach. De Bredase caféhouder vertelt dat hij het net zo leuk vindt om achter de bar te staan. "Dan sta ik niet zo klem tussen de mensen en krijg ik toch het feest mee", zegt hij. "Wij houden vaak woensdagavond na carnaval nog een eigen feestje, als we klaar zijn met schoonmaken en verbouwen. Donderdagochtend begint het gewone leven weer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bier duurder voor carnavalsvierders, mag pret niet drukken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van