Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Nederland teelt meer eiwitgewassen zoals soja (maar doet wereldwijd niet mee)

04 maart 2019 06:18 Aangepast: 04 maart 2019 06:19

Vegetarisch of flexitarisch eten is voor steeds meer Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld. In plaats van vlees worden eiwitrijke vervangers gebruikt, bijvoorbeeld met soja. Toch verbouwen de Nederlandse boeren nauwelijks eiwitgewassen. En voor zover dat wel het geval is, worden de gewassen voornamelijk gebruikt voor veevoer.

De afgelopen tien jaar groeide het aantal hectare waarop eiwitgewassen worden verbouwd van 5600 naar 9000. Een stijging van 38 procent, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe groot 9000 hectare ook mag zijn, in totaal is het maar een half procent van alle landbouwgrond.

Veevoer

Vegetariërs ten spijt, vrijwel alles wordt verwerkt tot veevoer. 83 procent van het totale aantal hectare wordt gebruikt voor het verbouwen van luzerne. De ontkiemde variant kennen we als alfalfa. Maar luzerne dient voornamelijk als veevoer of als meststof.

Dat geldt ook voor de meeste soja die in Nederland wordt verbouwd. Een deel van de soja en lupine wordt gebruikt als grondstof voor vleesvervangers. Veldbonen en voedererwten worden net als luzerne geteeld als voedergewas.

Nederland doet niet mee

De afgelopen twee jaar is de hoeveel landbouwgrond die gebruikt wordt voor soja wel fors toegenomen, tot 540 hectare. Dat is nog steeds niets vergeleken met andere EU-landen. Italië is koploper met 259.000 hectare sojagewassen.

Op wereldschaal is de EU een kleine speler. Zo verbouwden in 2016 de VS en Brazilië allebei soja op ruim 33 miljoen hectare. De hele EU kwam vorig jaar niet verder dan 901.000 hectare.

Foute importsoja

Niet zo gek dat we plantaardige eiwitten voornamelijk importeren. De EU wil dat we meer zelfvoorzienend worden, omdat door toedoen van Aziatische landen de wereldwijde vraag fors is toegenomen.

Ook kleeft er een vuil imago aan veel geïmporteerde soja. Zo worden in Zuid-Amerika grote stukken regenwoud gekapt voor het planten van soja.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van