Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Doorbraak in algenteelt: 'Dit is de oplossing voor het CO2-probleem'

04 maart 2019 06:25 Aangepast: 04 maart 2019 18:11
Beeld © OmegaGreen

Algen zijn al jarenlang de grote groene belofte, want ze zijn gezond voor mens en dier en de teelt is duurzaam. Er is alleen een probleem: algen kweken is erg duur. Het bedrijf OmegaGreen claimt het vijf keer goedkoper te kunnen. "Je kunt het CO2-probleem oplossen en er nog aan verdienen ook."

OmegaGreen heeft naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld waarmee de productie van algen tot wel vijf keer goedkoper kan. Dat zou dan een doorbraak zijn, want algen hebben veel potentie als de teelt betaalbaar wordt.

 

Algen in je tank

Zo zijn ze erg gezond. Volgens het Voedingscentrum zijn algen een goede bron voor eiwitten en ijzer en bevatten ze vitamine B1 en visvetzuren. Dat maakt algen niet alleen geschikt als voeding voor mensen, maar ook voor vee en kweekvissen.

Omdat algen zo eiwitrijk zijn, zouden ze een alternatief voor soja kunnen zijn. Soja komt nu vaak uit Zuid-Amerika waar tropisch bos moet wijken voor landbouwgrond. Sommige algen - er zijn wel 80.000 soorten - produceren veel olie en kunnen daarom als biodiesel gebruikt worden. Oliereus ExxonMobil experimenteert hiermee.

Algen eten CO2

En de teelt van algen is duurzaam. Het belangrijkste broeikasgas, CO2, is namelijk de voedingsstof van algen. Dat betekent dat algen CO2 opnemen en die omzetten in zuurstof. De Nederlandse overheid wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Algenteelt zou daaraan kunnen bijdragen.

Kortom, in theorie kun je veel met algen, maar dan moeten de productiekosten wel omlaag. In 2017 sprak René Wijffels, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, tegen LTO Noord over 40 euro per kilo. Ter vergelijking: een kilo soja is ongeveer 2 euro per kilo.

Hoge marges

Nederlandse algentelers produceren daarom voornamelijk voor de voedingssupplementen-industrie. In deze sector levert een kilo algen 80 tot wel 200 euro op. Een hoge kostprijs is dan niet erg, want de marges zijn ook heel hoog.

Alleen is die markt erg klein. Wil je algen als alternatief voor soja inzetten of gebruiken bij het oplossen van het CO2-probleem, dan moet de productie en oogst veel efficiënter en goedkoper worden, meldt Rommie van der Weide van de Wageningen Universiteit tegen RTL Z.

Algen in plastic zakken

OmegaGreen uit het Drentse Eelde werkt al 10 jaar aan teelttechnieken voor algen. Dankzij een nieuwste methode kan de kostprijs fors omlaag, claimt het bedrijf nu.

"Deze manier van produceren is een factor vijf lager in kostprijs dan andere systemen. Wij kunnen nu voor zo' n 7 a 8 euro een kilo algen telen", zegt Schoondorp. OmegaGreen heeft plastic zakken van 20 meter ontwikkeld, waar rookgassen (CO2) ingaan en zuurstof uitkomt.

De algen in de zakken verdubbelen dagelijks, dus je oogst elke dag en de volgende dag zit je weer op dezelfde hoeveelheid, vertelt Schoondorp

Bert Knol en Monique Schoondorp van OmegaGreen Bert Knol en Monique Schoondorp van OmegaGreen

Algen of tropisch bos

Wetenschappers Wijffels en Van der Weide kunnen niet beoordelen of de claim terecht is. "De techniek lijkt veelbelovend, maar ik heb onvoldoende informatie om te checken hoeveel goedkoper het wordt", aldus Van der Weide.

Volgens Schoondorp zit de waarde nu vooral in de CO2-reductie. "Algen kunnen jaarlijks 100 ton CO2 per hectare circuleren. Dat is veel meer dan gras, bos of tarwe kunnen doen. Alleen tropisch regenwoud verwerkt meer CO2."

Ter vergelijking: Een gemiddeld huishouden rijdt volgens het CBS 15.500 kilometer per jaar. Om die vrijgekomen CO2 weer op te nemen zou een boom in de tropen 148 jaar moeten groeien. Of je moet 300 m2 OmegaGreen-systeem neerleggen, blijkt uit gegevens van het bedrijf zelf.

Afvalverwerkers en de cementindustrie

"Wij zijn het meest interessant voor grote CO2-uitstoters. Denk aan de cementindustrie, energiebedrijven en afvalverwerkers." OmegaGreen bestaat al sinds 2008 en hoopt nu eindelijk winst te kunnen maken. De afgelopen jaren draaide het bedrijf dankzij allerlei innovatiefondsen.

"Met deze techniek kun je duurzaam CO2 circuleren en je kunt er nog aan verdienen ook," zegt Schoondorp.

Veel potentie

Hoewel Van der Weide en Wijffels overtuigd zijn van de potentie van algen, zien ze de teelt niet als oplossing voor het CO2-probleem. Ook niet als de teelt vijf keer goedkoper wordt. "Natuurlijk, algen absorberen veel CO2, maar de waarde van gewonnen CO2 is zo laag dat je economisch niet uitkomt", verklaart Wijffels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore