Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Bedrijf Scheringa failliet, schuldeiser hoopt toch geld te zien

27 februari 2019 20:12 Aangepast: 28 februari 2019 15:16
Dirk Scheringa ziet opnieuw een bedrijf failliet gaan. Beeld © ANP

Opnieuw is een bedrijf van voormalig bankier Dirk Scheringa op de fles gegaan. Dinsdag verklaarde de rechter Gezond Bedrijf, voorheen Nationale Bedrijvencheck, failliet. De schuldeiser die het faillissement aanvroeg, hoopt dat Scheringa persoonlijk opdraait voor de schulden.

Curator Victor Kruit bevestigt het faillissement, maar zegt dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de aansprakelijkheid van de voormalige bestuurders.

Gezondheidskeuringen

Scheringa was eerder oprichter, eigenaar en topman van DSB Bank, die in 2009 op een geruchtmakende manier failliet ging. Twee jaar geleden werd de voormalige bankier opnieuw actief, met Nationale Bedrijvencheck (NBC).

Die onderneming wilde gezondheidskeuringen gaan verzorgen voor werknemers van bedrijven. Door deze te laten uitvoeren door huisartsen, dacht het bedrijf de keuringen te kunnen laten vergoeden onder de basiszorgverzekering. Maar de Nederlandse Zorgautoriteit stond dit niet toe.

Schuldeiser

Convins, een bedrijf dat diensten had verleend aan NBC, kreeg vervolgens haar rekeningen niet betaald en stapte naar de rechter. Die oordeelde vorig jaar dat het bedrijf van Scheringa de rekeningen van ruim 100.000 euro inderdaad moest betalen. Maar omdat dat ook na het vonnis niet gebeurde, vroeg Convins het faillissement aan.

Volgens Convins-eigenaar Nikos van der Laan is het waarschijnlijk dat de curator nu de handelswijze van de voormalige bestuurders Scheringa en Paul Vlaanderen gaat onderzoeken. Als de curator oordeelt dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid, kan hij het tekort in de failliete boedel op hen verhalen. Van der Laan hoopt zo zijn geld toch te zien, bevestigt hij.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Curator Kruit tekent echter aan dat het daarvoor nog veel te vroeg is. "Eerst moet ik onderzoek doen naar de oorzaken van het faillissement. Het is nog veel te vroeg om uitspraken te doen over eventuele bestuursaansprakelijkheid."

Gevraagd naar een commentaar op het faillissement en de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid verwees Scheringa naar zijn advocaat. Die was echter onbereikbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van