Ga naar de inhoud
Business

Bouwer van tiny houses Cubicco failliet na aandeelhoudersruzie

De huizen van Cubicco konden orkanen aan. Beeld © RTL Z

Ondanks de populariteit van tiny houses is de maker van goedkope en duurzame woonunits Cubicco uit Bergen op Zoom op de fles gegaan. Dat bevestigt curator Floor Wertenbroek tegen RTL Z.

Cubicco werd bekend als maker van geprefabriceerde lichtgewicht woningen, die vooral geschikt zouden zijn voor alleenstaanden. Ook produceerde het bedrijf aardbeving- en orkaanbestendige woonunits voor gebieden die gebukt gaan onder natuurgeweld. Bedenker Randy Riteco zag een grote markt voor zijn woningen.

Wind in de zeilen

Cubicco leek bovendien de wind in de zeilen te krijgen dankzij de groeiende populariteit van zogenoemde tiny houses. Dat zijn kleine woningen, gericht op een eenvoudig leven, lage consumptie en een kleine belasting van het milieu.

Volgens vakblad Cobouw zou het bedrijf twee jaar geleden 58 woningen in Nederland hebben gebouwd, en een buitenlandse order voor 400 woningen verwachtten.

Aandeelhoudersconflict

Ondanks die veelbelovende berichten blijkt Cubicco vorige week echter failliet te zijn gegaan. Volgens curator Wertenbroek is dat het gevolg van een conflict tussen de aandeelhouders.

"Er is heel veel tijd, geld en energie in het bedrijf geïnvesteerd. Maar het duurde langer dan gedacht voordat het concept echt aansloeg. Sommige aandeelhouders wilden niet meer wachten, en hebben faillissement aangevraagd."

Interesse voor doorstart

Op basis van de eerste verkenningen denkt Wertenbroek dat het bedrijf aanvankelijk zo'n zes tot acht werknemers telde. "Er werd vooral gewerkt in samenwerkingsverbanden." Zo werden de woonunits gebouwd door bouwbedrijf Aan de Stegge.

De curator bestudeert momenteel de mogelijkheden voor een doorstart. "Daarvoor is wel interesse. Er lijkt ook sprake van komende grotere opdrachten in Nederland, maar heel concreet is dat nog niet."