Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Aandeelhouders recyclingsbedrijf Inashco ruziën over miljoenen

26 februari 2019 15:23 Aangepast: 26 februari 2019 17:15
Beeld © Inashco

Investeringsmaatschappij Waterland en metaalbedrijf Fondel van de Rotterdamse ondernemersfamilie Van 't Wout ruziën over miljoenen bij hun Rotterdamse recyclingsbedrijf Inashco.

Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat de aandeelhouders elkaar sinds 2017 bestoken met rechtszaken. Investeerder Waterland is daarvan de grote winnaar, maar vooralsnog heeft dat niet geleid tot een oplossing.

Metaal uit afval

Inashco werd in 2008 opgericht door de Technische Universiteit Delft en Fondel, de Rotterdamse leverancier van grondstoffen aan de metaalindustrie. Dat bedrijf is in handen van de ondernemersfamilie Van 't Wout, vooral bekend door haar decennialange handelsbanden met Cuba.

Met een revolutionair nieuwe techniek van twee Delftse wetenschappers ging Inashco metalen winnen uit het as van verbrand huisafval. Met succes, want de omzet steeg al snel tot tientallen miljoenen.

Marktleider

Het succes van Inashco bleef niet onopgemerkt. In 2015 kocht Waterland, een van de grootste investeringsmaatschappijen in Nederland, voor 23 miljoen euro een meerderheidsbelang van 52 procent in het bedrijf. Fondel bleef een minderheidsbelang houden.

De plannen van Waterland waren ambitieus. Door Inashco te laten fuseren met de Britse branchegenoot Ballast Phoenix zou het bedrijf uitgroeien 'tot 's werelds marktleider op het gebied van recycling en verwerking van de as van afvalenergiecentrales.'

Inashco telt inmiddels 200 werknemers en een omzet van ruim 100 miljoen euro. Het belang van Waterland is gegroeid tot 81 procent. Fondel bezit nog 13 procent, en de rest van de aandelen zijn in handen van de TU Delft en het management.

Hommeles

Maar tussen de aandeelhouders is het inmiddels hommeles. Al in de zomer van 2017 blijkt Inashco naar de rechter te zijn gestapt, om de betaling van bijna 10 miljoen euro van Fondel-dochter FRP af te dwingen. Dat bedrijf nam namelijk producten af van Inashco, maar betaalde er niet voor.

In augustus 2017 oordeelde de rechter dat FRP de miljoenen moest betalen. Maar de Fondel-dochter deed dat niet, en ging in april 2018 failliet. Inashco probeert inmiddels ruim 10 miljoen euro te verhalen op moederbedrijf Fondel.

Opnieuw naar de rechter

Ook grootaandeelhouder Waterland blijkt naar de rechter te zijn gestapt. De investeerder wil dat Fondel ruim 15 miljoen euro aan leningen aan Inashco omruilt in aandelen. Daartoe zou het metaalbedrijf verplicht zijn, omdat de resultaten van Inashco volgens Waterland tegenvallen.

De investeerder stelt dat Inashco in het boekjaar 2016-'17 een ebitda-winst van nog geen 5 miljoen maakte, in plaats van de verwachtte ruim 18 miljoen euro.

Winst Waterland

Fondel weigerde de lening echter om te zetten in aandelen, en eiste de uitgeleende 15 miljoen euro zelfs terug van Inashco. Volgens het Rotterdamse metaalbedrijf waren de resultaten van het recyclingsbedrijf niet zo slecht als Waterland stelt. Bovendien zouden tegenvallers te wijten zijn aan de investeerder.

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat Fondel ook deze zaak heeft verloren. Het metaalbedrijf moet de miljoenenlening omzetten in aandelen. Het is de vraag wat de uitspraak betekent voor Fondel. Uit de vonnissen blijkt immers dat dochter FRP failliet is, en het bedrijf zelf bezig is met een herstructurering.

Hoger beroep

Eigenaar en bestuursvoorzitter Austin van ‘t Wout van Fondel zegt dat hij overweegt om tegen beide vonnissen in hoger beroep te gaan. "Het bedrijf is na de overname door Waterland anders bestuurd dan wij hadden verwacht. Zo heeft het bedrijf geprocedeerd tegen belangrijke klanten, waardoor die wegliepen. Dan is niet zo gek dat de resultaten achterblijven bij de verwachting." 

Van 't Wout benadrukt ook dat het faillissement van Fondel-dochter FRP is aangevraagd door Waterland en Inashco. "Het is dus een complexe kwestie, die verder gaat dan een platte, onbetaalde rekening." Investeerder Waterland wil geen toelichting geven, omdat de zaak nog onder de rechter is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van