Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Onder de 18 en als ondernemer zelf besluiten nemen? Zo werkt dat

25 februari 2019 14:57 Aangepast: 25 februari 2019 15:12
Twee jonge onderneemsters aan het werk. Beeld © Archiefbeeld Getty Images

Het aantal jongeren met een eigen bedrijf neemt elk jaar toe, maar een jonge ondernemer kan niet zomaar doen en laten wat ‘ie wil. Jongeren onder de 18 jaar moeten eerst langs de rechter voordat ze contracten mogen afsluiten en financiële beslissingen kunnen nemen. "Het gaat om een hoop verantwoordelijkheid."

Dylan Bouwhuis is 16 jaar en ondernemer. Hij verdient zoveel als online gamer dat hij als topsporter wordt behandeld en nog maar anderhalve dag naar school hoeft. Onlangs schreef hij zijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast vroeg hij de rechter om een handlichting, zodat hij deels handelingsbekwaam is en dus meer vrijheid heeft als ondernemer.

Zonder handtekening van ouders

De rechter kende die handlichting toe. Dat betekent dat Bouwhuis overeenkomsten tot een bedrag van 5000 euro mag sluiten en betalingen tot 500 euro mag verrichten, zonder toestemming van zijn ouders. 'Fijn', is het enige dat zijn zaakwaarnemer wil laten weten. Bouwhuis noch zijn ouders willen een toelichting geven. 

Zo'n handlichting is niet uniek, maar wordt ook niet vaak toegekend. In 2018 schreven 3500 jongeren onder de 18 jaar zich in bij de Kamer van Koophandel. Volgens cijfers van de Raad voor de Rechtspraak werden er in dat jaar 14 handlichtingen aangevraagd. Gemiddeld zijn dat er 15 tot 20 per jaar.

Recht beslist over verantwoordelijkheid 

"Wij wijzen ondernemers die zich komen inschrijven en hun ouders er altijd op", vertelt Jessica van El, adviseur bij de Kamer van Koophandel. Ouders kunnen zelf aangegeven tot welk bedrag hun kind de vrije ondernemershand krijgt.

"Dat moeten zij wel kunnen verantwoorden voor de rechter. Het gaat om een hoop verantwoordelijkheid."

Het is vervolgens aan die kantonrechter om ja of nee te zeggen en om te kijken of het bedrag gerechtvaardigd is. Het gaat soms om relatief grote bedragen.

Zelf inkopen doen voor boerenbedrijf

Zo vroegen een jongen van toen 16 jaar en zijn ouders vorig jaar juni een handlichting aan voor bedragen tot 10.000 euro. De ondernemer, die op het vwo zit, werkt al op de melkveehouderij van zijn ouders die hij in de toekomst mogelijk wil overnemen. Hij zou daarom graag zelf inkopen willen doen voor het bedrijf, en zo meldt het rechtbankverslag 'betrokken willen worden bij allerlei beslissingen die in de toekomst van belang kunnen zijn'.    

De jongen vertelde de rechter dat hij zich beseft welke verantwoordelijkheden hij krijgt. Zijn ouders beloofden de jongen goed te begeleiden en hun zoon met de handlichting stapsgewijs voor te bereiden op de eventuele bedrijfsovername.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse tieners zijn ondernemend: meer eigen bedrijfjes

Puberbrein en verantwoordelijkheid

Puberexpert Marina van der Wal juicht ondernemend gedrag bij jongeren toe. "Dat gedrag moet je ook belonen, maar ik denk niet dat je goddelijke gang gaan de juiste manier is."

Zeker als het gaat om contracten afsluiten of inkopen doen voor duizenden euro's, moeten deze jongeren echt nog begeleid worden, stelt zij. "Het puberbrein ziet niet altijd de gevolgen voor de langer termijn", zegt Van der Wal.

Als ouder blijf je tot een kind 18 is wel verantwoordelijk. Dus ook als het misgaat. "Je moet deze jongeren nog wel een beetje beschermen. Laat ze rustig ontwikkelen, zonder te veel stress."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van