Business

Miljoenenbeslag bij Italiaanse banken na diamantfraude

22 februari 2019 19:39 Aangepast: 22 februari 2019 20:52
Beeld © iStock

De Italiaanse politie legde eerder deze week bij vijf Italiaanse banken voor meer dan 740 miljoen euro beslag, nadat meer dan 100.000 klanten zijn opgelicht in een grootschalige diamantfraude.

De klanten waren gebeld door bankmedewerkers met de vraag of ze in diamanten wilden investeren. Een geheel veilige investering, zo werd aan de telefoon benadrukt. 

Diamanten zijn Italië een gewild investeringsobject geworden sinds het land rond 2010 in een diepe economische crisis verkeerde. Banken bemiddelden tussen diamanthandelaren en klanten, en ontvingen hiervoor vergoedingen.

Dubbele marktwaarde

Doordat contracten vaak in een bankfiliaal werden getekend, hadden klanten het idee dat zij een deal sloten met hun bank - en niet met een handelaar. Bankmedewerkers ontvingen van diamanthandelaren onder meer smartphones, antiek, dure trips en sieraden. 

De diamanten werden aan particulieren verkocht voor prijzen die ver boven de geschatte waarde lagen - iets waar banken hun klanten niet over informeerden.

Onder de 100.000 gedupeerden is ook de bekende Italiaanse rockster Vasco Rossi. De zanger wiens platen een diamanten status kregen, kocht in de periode 2009-2011 voor 2,5 miljoen euro aan diamanten. 

70 verdachten

De zwendel was niet helemaal onbekend. Twee jaar geleden moesten vier banken al een boete aan de mededingingsautoriteit betalen vanwege de kwestie. Nu ook de Italiaanse financiële recherche de zaak heeft opgepakt, dreigt er een strafzaak.

Afgelopen dinsdag werd voor meer dan 740 miljoen euro beslag gelegd bij UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena, en bij Banco BPM en een dochteronderneming. Momenteel heeft de financiële recherche zo'n 70 verdachten in beeld.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van