Een van de invloedrijkste modeontwerpers van de twintigste eeuw is niet meer. Karl Lagerfeld, voor wie een modeshow niet spectaculair genoeg kon zijn, is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Parijs.
Ruim een halve eeuw stond de Duitser aan de top van de internationale modewereld, met zijn herkenbare zwarte zonnebril en zijn witte haar in staart. Steevast in zwart colbert met daaronder een spierwitte hoge boord.
Hoppen tussen modehuizen
De Duitser werkte onder meer voor Balmain, Valentino, Fendi en Chloe. Hij stond erom te hoppen tussen de verschillende modehuizen.
In 2007 zou hij hierover in een interview gezegd hebben: "I haven't made an empire with my name on it. I don't go around calling myself an artist. If anything, I'm a whore. I go wherever they pay me."
Scherpe tong
Zo'n uitspraak paste bij 'Kaiser Karl', zoals de media hem noemde. Lagerfeld was hij uitgesproken, had een scherpe tong. Zo raakte hij veelvuldig in de pers in opspraak, bijvoorbeeld toen hij zich uitsprak over het gewicht van zangeres Adele, waar hij later zijn excuses voor aanbood.
Hij was een ster en rekende onder andere Andy Warhol tot zijn goede vrienden. Ook maakte hij zijn jarenlange muse Claudia Schiffer tot het bekendste supermodel van de jaren negentig.
Ereprijs als inwoner van Parijs
Lagerfeld, modeontwerper, kunstenaar, ondernemer en fotograaf werd geboren in Hamburg, Duitsland. Sinds 1952 woonde en werkte hij in Parijs.
Die stad gaf hem in 2017 een ereprijs, La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris. Burgemeester Anne Hildago prees Lagerfeld en zei dat hij de stad bijzonder maakt.
Chanel en eigen label
Maar Lagerfeld zal het meest worden herinnerd om zijn werk bij Chanel. Lagerfeld werd hier in 1983 hoofdontwerper. Hoewel hij na de eerste show de nodige kritieken ontving - het zou niet genoeg Chanel zijn - bracht het ingedutte modehuis terug tot leven.
Dertig jaar lang was hij het brein achter het modehuis. De ontwerper was de eerste die erop hamerde om bepaalde karakteristieke dingen van Chanel consistent terug te laten komen in de kleding en accessoires. Zoals de twee C's, naar oprichter Coco.
Miljoenen voor spectaculaire modeshows
In 1984 lanceerde hij ook zijn eigen label, dat hij in 2005 verkocht aan Tommy Hilfiger. Hoeveel geld Lagerfeld hiervoor ontving, is niet duidelijk. Sinds 1987 werkte Lagerfeld ook als fotograaf. Hij fotografeerde de modecampagnes voor zijn eigen label, maar deed ook aan kunstfotografie.
Hij hield van spectaculaire modeshows. Zoals modeblad Vogue onlangs stelde: "Een Chanel-show is altijd een happening." Zo liet hij een show plaatsvinden in het bos, vloog hij een andere keer enorme ijsschotsen in en liep hij gasten per boot naar een afgelegen strand bij Dubai varen voor een show op locatie met als thema duizend-en-één-nacht.
Niet achter de geraniums
Zelfs wanneer de meeste van zijn leeftijdsgenoten het langzaam aan gingen doen, ging 'Kaiser Karl' onverstoorbaar verder. Hij ontwierp in zijn tachtiger jaren gemiddeld 14 nieuwe collecties.
De geruchten rondom zijn gezondheid kwamen vorige maand op gang, toen hij, voor het eerst, twee belangrijke modeshows van Chanel in Parijs miste. Het modehuis zei toen alleen dat Lagerfeld zich moe voelde.
Kattenvrouwtje
Na zijn relatie met de in 1989 overleden Jacques de Bascher werd het stil rondom het liefdesleven van Lagerfeld. Hij werd niet meer aan een nieuwe partner gekoppeld. Tot in 2012 kat Choupette in zijn leven kwam.
De ontwerper zei ooit te willen trouwen met de witte kat, die hij ook inzette bij campagnes. Dit was goede marketing, want inmiddels heeft die kat een Instagram-pagina met meer dan 113 duizend volgers - en heeft Karl er een hele eigen collectie op gebaseerd. Volgens Karl was Choupette de rijkste kat ter wereld.