Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Hoekstra wil bankierssalarissen niet verder beperken

14 februari 2019 16:46 Aangepast: 14 februari 2019 16:49
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Het kabinet voelt er weinig voor om exorbitante salarissen van bankiers verder aan banden te leggen. Oppositiepartijen hebben een strengere initiatiefwet ingediend, maar wat minister van financiën Wopke Hoekstra betreft gaat daar een streep doorheen.

De oppositiepartijen PVV, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, 50 plus en Denk willen onder meer dat de minister van Financiën voortaan een salarisverhoging van een topbankier moet goedkeuren. Ook willen ze aandelenpakketten onder de bonusregels laten vallen.

Directe aanleiding voor de wet is de voorgestelde salarisverhoging van 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers, van 2 miljoen euro naar 3 miljoen euro. Na kritiek werd die ingetrokken, maar de oppositie wil dit soort excessen blijvend voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Bankiers

Initiatiefwet: minister moet salarisverhoging bankier goedkeuren

'Niet wenselijk'

De Raad van State vond de initiatiefwet eerder al slecht gemotiveerd. Ook Hoekstra is kritisch, namens het kabinet. Hij wijst er in een Kamerbrief op dat Nederland al een behoorlijk strenge beloningswetgeving heeft voor bankiers. "Bovendien zijn er passender en meer proportionele maatregelen denkbaar", zegt hij. 

Hij verwijst daarbij naar zijn eigen plannen, waarin banken 'rekenschap moeten geven' over hun beloningsbeleid. Ook wil Hoekstra dat bankiers aandelen minstens vijf jaar moeten vasthouden, als een deel van hun salaris in aandelen wordt betaald.  

Volgens Hoekstra zou het niet goed zijn als hijzelf, als minister van Financiën, een loonstijging zou mogen af- of goedkeuren. Hij zou dan 'op de stoel van de raad van commissarissen en de algemene vergadering van aandeelhouders gaan zitten'. Dat vindt hij 'niet wenselijk'. 

Miniatuurvoorbeeld
Geld

Wet bankiersbeloningen aangepast na stevige kritiek Raad van State

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore