Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Tweelingzussen Raissa en Joyce bestormen Forbeslijst met luxe frisdrank

14 februari 2019 16:25 Aangepast: 14 februari 2019 16:42
Raissa en Joyce de Haas zijn maar wat trots op hun plekje in de '30 under 30' Forbes. Beeld © Forbes

Ze zijn nog maar 28 jaar oud en verkopen hun luxe tonics, bubbelwaters en frisdranken nu al aan meer dan 4500 restaurants en bars wereldwijd. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de ondernemers achter Double Dutch Drinks in de prestigieuze '30 under 30 Europe' -lijst gezet.

"Een grote verrassing", reageert Raissa de Haas. Al geeft ze toe dat ze het wel een beetje aan zag komen. Een paar weken geleden werden zij en tweelingzus Joyce namelijk uitgenodigd voor een fotoshoot bij Forbes.

Het doet niets af aan hoe vereerd ze zijn met de plek in de lijst. Forbes zet ieder jaar de dertig meest veelbelovende ondernemers op een rijtje. Niet alleen in de VS, ook in Europa. Raissa en Joyce behoren tot de categorie Retail en E-commerce. "Ik heb gehoord dat er achtduizend inschrijvingen waren in totaal." De onderneemsters weten niet wie hen heeft aangemeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Vorig jaar:

Nederlandse thee-ondernemers op Forbes-lijst

Goede tonic voor goede gin

Vijf jaar geleden begonnen de toen al in Londen gevestigde jonge ondernemers met hun eigen frisdrank. Raissa was net afgestudeerd op een onderzoek naar de frisdrankmarkt. Ze zag dat de markt voor gin enorm groeide, maar dat er nog een gat open lag voor kwalitatief goede tonics en andere frisdranken om mee te mixen.

"Ik won een prijs voor die thesis", vertelt ze. Het prijzengeld moest ze gebruiken om een bedrijf in Engeland te starten. Double Dutch Drinks was geboren.

Het winnen van de scriptiewedstrijd opende meteen deuren. Zo was het chique warenhuis Harrods een van de eerste klanten, inmiddels gegroeid naar horeca in 25 landen, waaronder Nederland. "En we liggen bij een aantal Gall en Galls." Toch zijn ze hier nog niet heel bekend.

Investeerders

De Forbes-notering komt als geroepen, want ze zijn net bezig met alweer hun derde investeringsronde. Geen overbodige luxe, want ze willen graag een kantoor en productielocatie openen in Nederland. Ook met de brexit in aantocht.

De zussen hopen dat het netwerk van Forbes ook deuren opent die tot dusver gesloten bleven. "Het is goed om in het netwerk van Forbes te zitten. Er worden veel activiteiten gehouden. Zo mochten we deze week de Londen Stock Exchange openen, superleuk!"

Richard Branson

Het is niet de eerste keer dat ze gekoppeld worden aan een grote naam. In 2015 wonnen ze een wedstrijd van Virgin-miljardair Richard Branson voor startups in food en beverage. Dat leverde, met hulp van Branson, een deal op met een grote Amerikaanse supermarktketen.

Eigenwijs al ze waren, besloten ze toch niet in zee te gaan met die keten, omdat we zich wilden focussen op horeca. "Branson vond dat niet erg. Hij heeft ons heel erg geholpen."

Quote 500

De notering in de Forbeslijst is inmiddels rond. Is de volgende stap een notering in die andere 500-lijst van dat Nederlandse zakenblad? "Hopelijk! Ze zeggen dat je daarvoor moet bouwen naar een globaal bedrijf. Dus hopelijk snel."

Double Dutch Drinks is niet de enige Nederlandse onderneming in de lijst. In totaal zijn er twaalf Nederlanders geselecteerd. Dat is er één minder dan vorig jaar. Het gaat dan niet alleen om voedselstartups. De hele lijst vind je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van