Ga naar de inhoud
Business

Speelgoedwinkelketen Intertoys op rand faillissement

Beeld © ANP

Speelgoedwinkelketen Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd. Volgens de onderneming is dat nodig om stevig te kunnen herstructureren.

'De speelgoedwinkel gaf je dromen':

01:14
Speelgoedwinkel Intertoys staat op de rand van faillissement en dat vinden sommige winkeliers erg jammer.

Bewindvoerders Jasper Berkenbosch en Joris Lensink onderzoeken samen met het management de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren, aldus het bedrijf. De winkels van Intertoys blijven voorlopig open.

Duizenden werknemers

Intertoys telt 413 winkels in Nederland en België, met 3200 werknemers. Daarnaast zijn er nog honderd winkels, die in handen zijn van zelfstandige ondernemers.

In een persbericht zegt Intertoys dat klanten hun speelgoed nog steeds kunnen ruilen. Ook cadeaubonnen kunnen volgens Intertoys nog worden ingeleverd. Toch bleek de vestiging in Bussum vanmiddag geen giftcards aan te nemen. Op Twitter circuleerden berichten dat dit bij andere vestigingen ook zo was.

Volgens de franchisenemer in Bussum vreest hij dat hij de bonnen niet meer bij het bedrijf kan verzilveren. Intertoys stelt dat er sprake is van een technische storing.

Directeur
Meer van RTL Z:
Directeur Intertoys: we hebben last van internet, Kruidvat en Aldi

Voormalige Blokker-dochter

Intertoys maakte tot voor kort deel uit van Blokker Holding. Onder die eigenaar gingen enkele jaren geleden ook de winkelketens Bart Smit en Toys XL op in die formule. Het aantal winkels van Intertoys steeg daardoor tot ruim 500.

In het voorjaar van 2017 kondigde Blokker Holding aan de meeste winkelketens te verkopen. Intertoys werd in oktober van dat jaar overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Alteri.

'In goede handen'

Blokker Holding zei destijds dat Intertoys bij de nieuwe Britse eigenaar in goede handen was. "Alteri’s betrokkenheid en investeringen zullen Intertoys in staat stellen verder te bouwen aan het merk, de online mogelijkheden en het winkelnetwerk”, zei toenmalig directeur Jeroen Visser. “Met de ondersteuning van Alteri kan Intertoys haar plannen (…) versneld en effectief uitvoeren."

RTL Nieuws onthulde niet veel later echter dat er bij winkelketens die in handen van Alteri waren, recent 3700 banen waren verdwenen.

Gezond maken

Volgens Alteri zijn de afgelopen veertien maanden al veel stappen genomen om Intertoys gezond te maken. Zo is er nieuw management benoemd, oude voorraden opgeschoond, en een nieuw automatiseringssysteem en webwinkel opgezet.

Onder de radar is ook het winkelbestand afgelopen jaar fors afgebouwd, erkent een woordvoerder van Intertoys. "Als gevolg van de integratie van Intertoys en Bart Smit in het verleden, zaten er op veel plekken twee speelgoedwinkels dicht bij elkaar. Ook sloten wij alle vestigingen in Duitsland en een flink aantal in België."

Toch zegt Intertoys dat er nu keihard moet worden ingegrepen als gevolg van 'aanhoudende zware marktomstandigheden'. Volgens het bedrijf is de omzet van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar door stijgende online-verkopen gehalveerd. Ook zegt Intertoys last te hebben gehad van de toenemende concurrentie van discounters als Aldi en Action.