Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Innovatief maritiem heibedrijf Fistuca gaat kopje onder

12 februari 2019 20:04 Aangepast: 12 februari 2019 20:04
Vissen hebben minder last van heien in de zeebodem met de Blue Hammer. Beeld © Fistuca

Slecht nieuws voor vissen die leven in gebieden waar windmolenparken op zee zijn gepland. Het Delftse technologiebedrijf Fistuca, dat een relatief stille manier van heien in de zeebodem ontwikkelde, is failliet.

Fistuca ontstond in 2008 als afsplitsing van de Technische Universiteit Eindhoven. Oprichter Jasper Winkes ontwikkelde een machine die palen in de zeebodem kan heien door middel van water, in plaats van met een traditioneel stalen heiblok.

Innovatief heien

De innovatieve manier van heien kent volgens Winkes verschillende voordelen. Het zou sneller en goedkoper zijn, de heipaal zou minder schade oplopen en daardoor langer meegaan, en omdat de methode stiller is, zouden vissen er veel minder last van hebben.

Fistuca dacht veel omzet te kunnen gaan behalen uit de bouw van nieuwe windmolenparken op zee. Ook anderen hadden hoge verwachtingen. Zo wist het bedrijf een innovatiekrediet los te peuteren bij de overheid. En in 2015 kocht offshorebedrijf Huisman uit Schiedam een pakket aandelen in ruil voor een 'aanzienlijke' kapitaalinjectie.

Blue Hammer

Met het geld bouwde Fistuca een twintig meter hoge, met water gevulde cilindervormige container, die de 'Blue Hammer' werd gedoopt. Ook ontwikkelde Fistuca andere innovatieve technieken. Zo won het bedrijf vorig jaar met een onderhoudsvrije verbindingstechniek nog de Offshore Wind Innovation Award.

Eerder zei het bedrijf te verwachten met de stille heihamer in 2018 daadwerkelijk omzet te gaan draaien. Maar dat blijkt te optimistisch te zijn geweest.

Failliet door geldgebrek

Nu blijkt namelijk dat de onderneming vorige week failliet is verklaard. Volgens oprichter Winkes is dat het gevolg van geldgebrek. "Het bleek dat we de techniek toch nog verder moesten testen. Daarvoor waren aanvullende investeringen nodig. Die financiering hebben we niet op tijd rond gekregen."

Winkes wil geen concreet getal noemen, maar zegt dat de kapitaalbehoefte groot was. "Wij hebben altijd gezegd dat het gaat om bedragen met zeven nullen. En omdat wij nog geen omzet boekten, is dat geld niet bij banken te lenen. Het moest komen van investeerders."

Doorstart

Hoeveel geld Fistuca de afgelopen jaren precies in de ontwikkeling van de stille heihamer stak, is onbekend. Maar uit de meest recente jaarrekening van het bedrijf blijkt dat met aandelenuitgiften in 2015 en 2017 in totaal 6,5 miljoen werd opgehaald. In 2016 en 2017 bedroegen de verliezen opgeteld 13 miljoen euro.

Winkes zegt niet te weten of zich bij de curator al kandidaten hebben aangediend voor een doorstart. "Over de termijn waarop een doorstart moet rondkomen, kan ik weinig zeggen. Maar het moet natuurlijk geen maanden duren."

Curator Annemiek te Kiefte was onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van