Business

Domino's Pizza wil groeien, franchisers protesteren

12 februari 2019 12:01 Aangepast: 12 februari 2019 13:00
Domino's Pizza wil dat franchisenemers ook tijdens de lunch open zijn. Beeld © ANP

De snel groeiende pizzaketen Domino's is in een conflict geraakt met 108 Nederlandse franchisenemers. Het bedrijf wil de openingstijden verruimen en méér vestigingen openen, waardoor de bestaande vestigingen klanten dreigen te verliezen en hun kosten zien oplopen.

Domino's Pizza werd in 1960 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Tom Monaghan, en telt inmiddels ruim 15.000 vestigingen in 89 landen. Het bedrijf kwam in 1989 naar Nederland, en heeft nu 270 restaurants in ons land.

Zelfstandige ondernemers

Die vestigingen zijn allemaal in handen van zelfstandige ondernemers. Zij betalen Domino's Pizza een bedrag voor het gebruik van de formule.

Maar tussen de franchisegever en de zelfstandige ondernemers botert het niet meer zo geweldig. Een groep van 108 ondernemers stapte naar de rechter nadat zij in een conflict verzeild raakten over twee punten.

Pizza bij de lunch

In de eerste plaats wil Domino's Pizza hen verplichten om de vestiging ook tijdens lunchtijd te openen. Niet alle franchisenemers hebben hier zin in, omdat zij vrezen dat de kosten daarvan hoger zullen zijn dan de opbrengsten.

Omdat de partijen de zaak over de openingstijden momenteel met elkaar proberen te schikken, heeft de rechter daar nog geen uitspraak over te hoeven doen.

Minder klanten

Het tweede twistpunt draait om de verkleining van het verzorgingsgebied van de franchisenemers. Omdat Domino's Pizza het aantal vestigingen in Nederland verder wil laten groeien, worden de gebieden die de bestaande vestigingen bestrijken kleiner.   

Dat pikken de bestaande franchisenemers niet. Een kleiner verzorgingsgebied betekent dat zij een deel van hun klanten kunnen verliezen aan een nieuwe vestiging. Volgens hen mag Domino's Pizza de verlenging van hun contract niet gebruiken om hun rayon in te krimpen.

Franchisenemers winnen

Uit een vonnis dat vrijdag openbaar werd, blijkt dat de rechtbank in Rotterdam de franchisenemers gelijk geeft. "Domino's Pizza Netherlands is niet gerechtigd om eenzijdig het beschermd rayon van franchisenemers die een overeenkomst hebben gesloten tussen 2007 en 2013 bij een verlenging van die overeenkomst te verkleinen of anders in te delen."

Volgens woordvoerster Marianne Kemps staat de uitspraak de groeiplannen van Domino's niet direct in de weg. "Er zijn genoeg franchisers die geen problemen hebben met de aanpassing van de rayons, dus er zijn voor ons nog genoeg mogelijkheden voor groei." De pizzaketen overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Externe concurrentie

Naast de nieuwe eigen vestigingen zullen de franchisenemers van Domino's Pizza komende jaren ook te maken krijgen met de aanhoudende concurrentie van buiten. Vorige week maakte de grootste concurrent, het Nederlandse New York Pizza, bekend ook sterk te willen groeien. Het bedrijf opende onlangs de 200ste vestiging, en wil komende vier jaar uitbreiden naar 300 locaties.

En in 2016 kwam de grote Amerikaanse keten Papa John's naar Nederland. Inmiddels telt de keten hier zestien vestigingen, maar in 2024 moeten dat er honderd zijn. Ook de internationale gigant Pizza Hut, die nog maar enkele vestigingen in Nederland telt, heeft hier sinds kort grote ambities. De komende jaren wil het bedrijf naar honderd afhaalrestaurants. 

Ten slotte is er concurrentie van plaatselijke pizzeria's, die geen onderdeel van een keten zijn. Hoeveel dat er in Nederland zijn, is onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe New York Pizza de tweede pizzaketen van Nederland werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van