Ga naar de inhoud
Business

Noodplan moet verkeersinfarct Rotterdam voorkomen na brexit

Beeld © ANP

Monsterfiles rond de haven van Rotterdam, huftergedrag in het verkeer en veel te weinig douane-medewerkers. De effecten van een harde brexit zijn desastreus voor de Rotterdamse haven. Er moet daarom een noodplan komen om een mogelijk verkeersinfarct te vermijden.

Dat staat in een rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie liet onderzoek doen naar de risico's die een harde brexit met zich meebrengt voor de Rotterdamse haven.

Rotterdam is een belangrijke spil in de in- en uitvoer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zonder brexitakkoord moeten goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk weer langs de douane en hebben exporteurs over een weer vergunningen nodig om te kunnen handelen. 

Economische schade

De onderzoekers vrezen daarom voor langere afhandeltijden bij de douane. Door onduidelijkheid over nieuwe verplichtingen, zoals extra controles en vergunningen, zal een deel van de transporteurs worden teruggestuurd. Dat leidt dan weer tot economische schade, omdat goederen niet op tijd geleverd kunnen worden.

(Tekst loopt door onder tabel.)

'Verkeersonveilig gedrag'

Ook schrijft het rapport over 'zeer grote verkeersdrukte' en 'mogelijk verkeersonveilig gedrag'. Een verkeerscalamiteitenplan moet voorkomen dat het verkeer in en rond Rotterdam plat gaat. 

Als de Britten de Europese Unie verlaten zonder aangenomen akkoord vallen er dus rake klappen in Rotterdam. Ondernemers in de haven moeten zich daar op voorbereiden, maar op dat terrein valt nog wat te winnen. 

'Zo'n vaart loopt het niet'

Het besef dat er iets moet gebeuren is het laatste jaar weliswaar gegroeid, maar 'het beeld dat het zo'n vaart niet gaat lopen en dat er vast wel een politieke oplossing wordt gevonden is hardnekkig', concluderen de opstellers van het rapport. 

Om de problemen het hoofd te bieden moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat oefeningen organiseren, om de verkeersdrukte alvast te testen. Ook raden de opstellers van het rapport aan de administratie rond de in- en uitvoer met Groot-Brittannië zoveel mogelijk te vereenvoudigen.

Haven
Lees meer
Haven Rotterdam simuleert brexit: 'Gevolgen zijn sowieso slecht'
Dit is een artikel van