Peter van Leeuwen was een succesvol salesmanager in de tabaksindustrie. Tot zijn bedrijf ging reorganiseren, en hij zijn baan verloor. Hij solliciteerde zich suf, maar nieuw werk bleef uit. Dus richtte Peter zich op wat hij echt leuk vond: een eigen kledingwinkel. "Het is meer een soort mancave."
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Peter van Leeuwen (53) komt uit een echte ondernemersfamilie: zijn ouders hadden een tabakszaak, zijn grootouders een groentezaak en slagerij. Ook Van Leeuwen is nu eigen baas.
Spijkerbroeken en horloges
In de Rivierenbuurt in Amsterdam heeft hij sinds twee jaar zijn eigen herenkledingwinkel, The Lion Club. De naam is een verwijzing naar zijn achternaam en stiekem ook een knipoog naar de charitatieve vereniging The Lions Club.
Zijn winkel hangt vol met 'betaalbare mode', beschrijft Van Leeuwen. Veel Deense merken als Selected Homme en spijkerbroeken van Lee en het Nederlandse Kings of Indigo. "Ik kan een man volledig aankleden. Van sokken en ondergoed tot mutsen en sjaals." Ook verkoopt hij cadeau-artikelen als horloges en zonnebrillen.
Fusie en reorganisatie
Hoewel Van Leeuwen het ondernemen in het bloed heeft zitten, werkte hij heel wat jaren in vast dienstverband. Direct na zijn meao-studie ging hij aan de slag bij British American Tobacco en werkte zich op tot salesmanager.
Eind 2015 zat Van Leeuwen bij Scandinavian Tobacco Group toen dat bedrijf ging fuseren. Na de reorganisatie was er geen plek meer voor hem. Het solliciteren ging moeizaam. "Daar werd ik niet blij van. Leeftijd speelde daarbij een belangrijke rol."
Knoop doorgehakt
Ook het salarisniveau was een aantal keer het breekpunt. "In de tabaksindustrie werd zo allejezus veel geld verdiend, we waren enorm verwend." Maar hij wilde niet terug de tabaksindustrie in. "Dat komt vooral door het imago dat er tegenwoordig aan kleeft."
Van Leeuwen hakte de knoop door en begon voor zichzelf. Hij heeft altijd al interesse gehad in mode en zette zijn ideeën om in een winkelconcept. Dat hij geld had meegekregen van zijn vorige werkgever hielp en hij kreeg alle steun van thuis. "Mijn vrouw zei 'als jij dat wil, dan moet je het doen'." Eind 2016 openden de deuren van The Lion Club.
In het eerste jaar was de winkel al direct winstgevend, maar vanzelf ging het niet. "De ene dag had ik tien klanten, maar op de volgende dag kwam er helemaal niemand." Dat zorgde voor onzekerheid, maar nu weet Van Leeuwen dat hij de goede weg heeft ingeslagen.
Een goed glas whiskey
De retailbranche heeft het moeilijk met de opkomst van webshops. Een eigen kledingwinkel beginnen in deze tijd is dus een risico. Van Leeuwen probeert zich te onderscheiden op service. "Ik ken heel veel klanten bij naam. Ik weet wat zij eerder hebben gekocht en bij ons is er altijd tijd voor een kopje koffie of een biertje en soms een goed glas whiskey."
Verder organiseert The Lion Club events, zoals wijnproeverijen. Ook met de start van het Formule 1-seizoen in maart gooit Van Leeuwen de winkel op zondag open. "Klanten kunnen dan komen racen in een simulator."
Familiebedrijf
In de toekomst wil Van Leeuwen de zaak verder uitbreiden. "Het heet niet voor niets The Lion Club. We zijn een familieclub." Hij heeft twee kinderen die ook geïnteresseerd zijn in mode. "Als ze willen, kunnen zij ook de zaak in."