Ga naar de inhoud
Ondernemen

Utrechts atelier gaat kleding H&M maken: 'Tweede kans voor stoffen en mensen'

De ondernemers achter i-did: Michiel Dekkers en Mireille Geijsen. Beeld © Vera Claessen

Modeketen H&M gaat samen met Nederlandse ontwerpers een collectie maken van gerecyclede kleding. Deze wordt gemaakt in het Utrechtse atelier van i-did. Niet alleen stoffen krijgen hier een tweede kans, ook langdurig werklozen. "Zo'n grote naam als klant maakt onze mensen echt trots."

Mireille Geijsen vindt de samenwerking met Hacked By_ en H&M (zie kader) vooral leuk voor de mensen die in haar atelier werken. Voor de onderneemster, die i-did in 2009 oprichtte, is het dan ook niet de eerste grote naam met wie ze samenwerkt.

Zo is Ikea al veel langer klant, net als de Efteling, Heineken en het Radboudumc. Voor de mensen in het atelier, allemaal mensen die langdurig in de bijstand hebben gezeten en bij i-did begeleid worden naar een vaste baan, is het wel een ding.

Atelier als middel om mensen te helpen

I-did is opgericht met als doel: mensen aan het werk helpen die langdurig werkloos zijn of nooit hebben gewerkt. "Het atelier is daarbij vooral een middel om mensen te activeren."

Hier leren mensen hoe het er aan toe gaat in een echt bedrijf, leren ze vaardigheden en krijgen ze meer structuur in hun leven. De groep is gemengd, benadrukt Geijsen. "Jong, oud, hoogopgeleid, vluchteling: iedereen kan om een een reden een keer aan de zijlijn komen te staan."

'Niet zomaar gratis krachten' 

Door de jaren is de focus van i-did komen te liggen op textiel bewerken voor zakelijke klanten, al maakt het bijvoorbeeld ook tassen voor consumenten. Bedrijven, zoals Ikea en de Efteling, die stoffen of bedrijfskleding over hebben kunnen dit bij i-did laten recyclen en vermaken tot nieuwe stoffen en producten die ze dan zelf weer gebruiken. Ook wordt er vilt gemaakt van resten textiel, dat weer gebruikt wordt voor bijvoorbeeld akoestische panelen in gebouwen.

In het atelier in Utrecht werken een tiental mensen, met behoud van uitkering. In Den Haag, waar vorig jaar een vestiging is geopend, 36. Die staan op de loonlijst, de gemeente subsidieert het project. "Ik heb geen gratis werknemers, hoor", zegt Geijsen. Want kosten zijn er ook: aan de vijftien vaste krachten waaronder de begeleiders en coaches die de krachten opleiden en begeleiden naar een vaste baan.

Kleding maken voor H&M

H&M gaat samen met de Nederlandse ontwerpers van Hacked By_ een nieuwe, bescheiden, collectie maken die bestaat uit kleding die ook niet verkocht is in de uitverkoop, en op deze manier wel hergebruikt kan worden. De ontwerpers achter Hacked By_ zijn twee grote namen uit de mode: Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum. De kleding wordt gemaakt in Utrecht. Het is de eerste keer dat kleding van H&M in ons land gemaakt wordt. Victoria Koblenko wordt het gezicht van deze collectie, die 14 februari te koop zal zijn. Vooralsnog zal de collectie alleen in de flagshipstore in Amsterdam liggen. 

Eigenwaarde door werk

“We helpen zestig procent van de mensen die het traject afronden aan betaald werk. Dat kan in allerlei sectoren zijn. We vragen waar dromen liggen en kijken wat haalbaar is.” Soms lukt het niet om mensen na een half jaar te laten doorstromen. "Dan proberen we andere hulp voor ze te regelen." Ze ziet dat mensen in korte tijd meer eigenwaarde krijgen. "Zonder werk voelen deze mensen zich buiten de maatschappij staan."

Het bedrijf zette in 2017, meest recente cijfers, 700.000 euro om, vertelt Geijsen. De winst kwam uit op een ton. Dat geldt dus alleen voor het filiaal in Utrecht. Plannen zijn er ook: i-did wil de komende jaren meer ateliers openen en is al benaderd door gemeentes van diverse steden. Het maatschappelijke bedrijf heeft de wind dan ook mee, zegt Geijsen.

Aandacht voor klimaat en duurzaamheid

“Kijk naar hoe het klimaat in het nieuws is, duurzaamheid en de hele kledingindustrie.” Bedrijven willen zich steeds meer inzetten voor mens en milieu, merkt zij. Komende week komt een ontwerpteam van Ikea langs om te kijken of het vilt dat i-did maakt gebruikt kan worden voor consumentenproducten.

"Ze hebben dertien vestigingen, dus grote impact. Dat betekent dat wij weer meer mensen aan het werk kunnen helpen, en dat is waar we het voor doen."

Arbeidsbeperking
Lees ook:
Arbeidsbeperking op de werkvloer: 'Dit is goed voor ons hele bedrijf'