Business

Interesse voor doorstart kwakkelende kortingsite 1DayFly 'overweldigend'

28 januari 2019 12:33 Aangepast: 30 januari 2019 13:01
De concurrentie van andere kortingsites was groot. Beeld © ANP

De kwakkelende kortingensite 1DayFly.com heeft eind vorige week uitstel van betaling gekregen, maar heeft goede hoop op een doorstart. Volgens bewindvoerder Martijn Vermeeren is de interesse in een voortzetting 'overweldigend'.

1DayFly werd in 2006 opgericht door ondernemer Roderick Voerman, en groeide aanvankelijk snel door de overnames van concurrenten. Zo nam het in 2007 iOffer over, en een jaar later Hotbrandz. In 2011 volgde het Duitse Guut, en in 2014 Waat?

Grote kortingensite

Naar eigen zeggen groeide het bedrijf daarmee uit tot een van de grootste kortingensites van Nederland. Via haar website biedt het elke dag een aantal aanbiedingen aan die maar één dag geldig zijn. Dagelijks verstuurde 1DayFly tot vorige week zo'n 350.000 mails, en werd haar site bezocht door 16.000 tot 45.000 mensen.

Vorig jaar kwam 1dayfly goed uit een onderzoek van de Consumentenbond naar kortingsites. Uit dat onderzoek bleek dat kortingensites lang niet altijd aantrekkelijke aanbiedingen doen, maar 1dayfly was daarop een van de uitzonderingen.

Concurrentie

Andere uitzondering was de uit 2005 stammende concurrent iBood, wat staat voor 'internet best online offer daily'. Dat bedrijf is sinds 2015 onderdeel van het moederbedrijf van Media Markt.

Afgelopen jaren was de concurrentie tussen de koopjessites groot. Naast 1DayFly en iBood zijn ook onder meer Checkdiedeal, Koopjedeal, Groupdeal, Dealdonkey, Elkedagietsleuks en Voordeelvanger actief.

Uitstel van betaling

Mogelijk als gevolg van die concurrentie ging het vorige week mis. Op 23 januari meldde het bedrijf haar klanten dat het uitstel van betaling moest aanvragen, omdat het 'niet meer aan zijn betalingsverplichting kon voldoen'. Twee dagen later, op vrijdag, bleek dat 1DayFly inderdaad in surseance was gegaan.

Bewindvoerder Vermeeren onderzoekt sindsdien met oprichter Voerman de mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten. In een persbericht noemt de bewindvoerder de belangstelling daarvoor 'overweldigend'. Wat daar precies mee wordt bedoeld, is onduidelijk; hij is vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Negatief eigen vermogen

Waarom het zelfstandige 1DayFly in de problemen is gekomen, is nog onbekend. Bewindvoerder Vermeeren moet zijn onderzoek naar de oorzaken nog starten, en oprichter Voerman wil 'voorlopig' geen toelichting geven.

Uit de meest recente jaarrekening die het bedrijf begin deze maand deponeerde bij de Kamer van Koophandel, blijkt wel dat 1DayFly er in 2017 al niet goed voor stond. Het bedrijf draaide dat jaar met verlies, en kende een negatief eigen vermogen van ruim 900.000 euro.

Gedupeerden

Dat betekent dat het bedrijf technisch al failliet was. Opmerkelijk genoeg bevat de jaarrekening desondanks geen passage over onzekerheid over de continuïteit van de onderneming.

Hoeveel klanten, leveranciers en geldschieters door de surseance gedupeerd worden, is nog onbekend. Op Twitter circuleren wel berichten van klanten die een betaling deden, en vrezen dat geld nu kwijt te zijn. Op de website schrijft 1DayFly dat gedupeerden zich kunnen melden bij de curator.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van