Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Signify verdient stiekem 'tientallen miljoenen' aan de cannabisindustrie

25 januari 2019 13:24 Aangepast: 25 januari 2019 21:08
Lampen zijn van groot belang voor de teelt van cannabis. Beeld © ANP

Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, houdt het liever stil, maar het bedrijf profiteert volop van de groeiende cannabismarkt. Het beursgenoteerde bedrijf, dat marktleider is op het gebied van LED-belichting in de tuinbouw, vreest echter voor zijn reputatie en loopt er daarom niet mee te koop.

"Laatst hadden wij nog een grote order met 8000 LED-lampen waarbij de binnenhuls van Signify is", zegt een kassenbouwer tegen RTL Z over een opdracht die hij uitvoerde voor een Canadese cannabisteler.

Uitzonderingen op de regel

Signify zelf is niet zo open over de leveringen aan de cannabisindustrie. Wie aan de woordvoerder van het bedrijf vraagt op welke manier het bedrijf profiteert van deze snelgroeiende markt, krijgt een algemene reactie.

"In lijn met onze Global Business Principles, is het ons beleid om geen verlichtingsproducten te leveren aan de cannabisindustrie. Hierop zijn echter case-by-case uitzonderingen mogelijk in landen waar bepaalde toepassingen door de lokale wet en/of relevante overheid zijn toegestaan."

Maar dat het alleen om 'case-by-case uitzonderingen' gaat, lijkt niet waar. Verschillende tuinbouwbedrijven die zelf actief zijn in de cannabismarkt bevestigen aan RTL Z dat Signify flink casht dankzij de nieuwe markt die is ontstaan nadat verschillende landen de productie van cannabis legaliseerden. Geen van hen wil met naam genoemd worden, om geen business kwijt te raken.

Signify verdient er 'tientallen miljoenen' aan, bevestigt een toeleverancier uit het Westland die veel klanten heeft in de cannabisindustrie. Signify wil het bedrag niet bevestigen noch ontkennen. "Dat zijn uitspraken die ik aan die partijen overlaat. Op dat niveau delen wij sowieso nooit cijfers", aldus de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BV Nederland verdient 'honderden miljoenen' aan booming cannabismarkt

Illegale hennepteelt

Een kassenbouwer vult aan: "Het is hun dingetje, indoor teelt. En cannabis is gewoon een onderdeel van die teelt". Iedereen profiteert volgens hem van de hennephype, Signify ook. Hij begrijpt wel waarom Signify het liever stil houdt, 'je schreeuwt niet van de daken dat je geld verdient aan deze industrie'. 

Dat Signify er niet mee te koop loopt, is te begrijpen. In het verleden is de voormalige lichtdivisie van Philips een aantal keer in verband gebracht met illegale hennepteelt in Nederland. De teelt van cannabis is nu weliswaar in een aantal landen legaal, maar dat is het in Nederland nog steeds niet en het beursgenoteerde bedrijf wil niet meewerken aan strafbare feiten.

Slepende rechtszaak

Signify wil niet geassocieerd worden met cannabis, zo blijkt ook uit een slepende rechtszaak die tussen 2014 en 2017 speelde. Ondernemer Hans Zondervan kocht jarenlang groeilampen en schakelapparatuur van Philips die hij doorverkocht aan de cannabisbranche. De multinational wilde niet langer doorleveren aan de wietbranche en zegde de samenwerking daarom op.

Volgens Zondervan ging Philips toch door met leveren, maar dan zonder hem. Na jarenlang procederen werd Philips in het gelijk gesteld door de rechtbank van Amsterdam. Zondervan moest een boete van 14,6 miljoen euro betalen aan Philips.

Personeel vrijgemaakt

Signify worstelt al jaren met de kansen in de cannabismarkt. In 2016 noemde Jeff Cassis, senior vice-president van Philips Lighting, de legalisering van softdrugs in de Verenigde Staten 'een geweldige kans', schreef De Telegraaf. Op het hoofdkantoor in Nederland schrokken ze van die uitspraak, dus liet de woordvoerder Van Philips Lighting direct aan de krant weten dat het bedrijf 'deze industrie niet ondersteunt'.

Weer een andere toeleverancier weet te vertellen dat er bij Signify 'een fte is vrijgemaakt om zich met de cannabismarkt bezig te houden'. Deze medewerker adviseert partijen welke lampen je nodig hebt bij cannabisteelt en hoeveel je er dan nodig hebt. De woordvoerder van Signify ontkent niet dat dit het geval is, maar wil ook niet bevestigen.

Canadese cannabiskassen

Signify levert weliswaar niet direct aan telers van cannabis, maar wel indirect. Tussenpartijen die werken met lampen van Signify, doen namelijk wel zaken met klanten die actief zijn in de wietteelt. Zo belanden die lampen alsnog in de grote Canadese cannabiskassen. Tussenpartijen zijn onder andere Gavita, Hortilux of Megaphoton, laat een andere specialist uit de tuinbouwsector weten aan RTL Z.

Het is niet verwonderlijk dat cannabistelers bij de lampen van Signify uitkomen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van LED-belichting in de tuinbouw.

Investeerders ruiken geld

Sinds oktober vorig jaar is in Canada zowel medicinaal als recreatief gebruik van wiet toegestaan. Ook in negen Amerikaanse staten is dit het geval.

Grote investeerders ruiken sindsdien geld. Het Californische marktonderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat de wereldwijde markt voor legale medische en recreatieve marihuana in 2025 zo'n 146 miljard dollar waard is. In 2016 was de wereldwijde markt voor wiet nog rond de 9 miljard dollar waard.

Geen marktleider

Als Signify de legale cannabismarkt helemaal zou omarmen, dan zou het bedrijf nog veel meer kunnen verdienen dan het nu doet. "Ze hebben geen groot marktaandeel in Canada en de Verenigde Staten", vertelt een kenner uit de markt. "Wat betreft led is Fluence marktleider en voor HPS-licht is dat Gavita."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore