Ga naar de inhoud
Ondernemen

Airbus-ceo is het beu: dreigt uit VK te vertrekken door 'schandalige brexit-gekte'

Tom Enders van Airbus met de Britse premier Theresa May Beeld © EPA

De bestuursvoorzitter van Airbus zegt door de brexit mogelijk gedwongen te worden het bedrijf weg te halen uit het Verenigd Koninkrijk. Hij noemde het een schande dat meer dan twee jaar na het brexit-referendum bedrijven nog steeds geen fatsoenlijke toekomstplannen kunnen maken vanwege alle onzekerheid.

In een ongebruikelijke videoboodschap op de homepage van de vliegtuigbouwer was ceo Tom Enders fel. "Brexit dreigt een eeuw aan ontwikkeling van de vliegtuigbouw in het Verenigd Koninkrijk kapot te maken." 

'Luister niet naar de brexit-gekte'

"Luister niet naar de brexit-gekte waarbij wordt gezegd dat we zulke grote fabrieken hebben en die daarom toch niet verhuizen naar elders", zegt Enders. Brexiteers denken dat de hoge kosten van verhuizen de Airbus-fabriek dwingt in het VK te houden. "Ze hebben het fout."

Hij noemde het ook een schande dat twee jaar na het referendum bedrijven nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. "We hebben het samen met anderen vaak gevraagd maar we weten nog steeds niet wat hier eigenlijk aan de hand is", zegt hij. 

Vleugels

Airbus heeft 14,000 werknemers in het VK. Die maken vleugels in fabrieken in Wales en het zuidwesten van Engeland. Volgens Enders staan andere landen maar wat graag klaar om Airbus binnen te halen. Volgens Airbus biedt het bedrijf ook werk aan 110.000 mensen in de toeleverende industrie in het VK.

Zo zou het goed zijn voor 6 miljard pond (6,9 miljard euro) aan omzet. "Onze toekomst is niet afhankelijk van het VK", zegt Enders "Wij blijven succesvol. De vraag is of het VK daar onderdeel van wil blijven zijn."

Druk op de ketel 

De oproep van Enders zet extra druk op de brexit-onderhandelingen die premier Theresa May voert in het Britse parlement en binnen haar eigen partij waar voor en tegenstanders van de brexit te vinden zijn. 

Als het dan toch moet, was de oproep van Enders, kom dan  met een pragmatisch voorstel voor een Brits vertrek uit de Europese Unie.