Business

Ten onrechte ontslagen verkoper claimt 3 ton van modehuis Oger

23 januari 2019 12:00 Aangepast: 23 januari 2019 16:15
Beeld © ANP

Herenmodezaak Oger mocht een topverkoper van haar Rotterdamse winkel, die wordt verdacht van gesjoemel, niet op staande voet ontslaan. De man zou onder meer een contante betaling van een klant van 40.000 euro in zijn zak hebben gestoken. De verkoper ontkent alles.

Oger is een bekende Nederlandse luxe herenmodezaak, die begon in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Inmiddels telt het bedrijf ook vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Antwerpen. Met persoonlijke adviseurs probeert Oger naar eigen zeggen 'een warm bad te creëren en rijke relaties met klanten op te bouwen.'

Ontslag op staande voet

Afgelopen augustus ontsloeg het winkelbedrijf een verkoper van de Rotterdamse vestiging op staande voet, omdat hij iets te warme relaties met klanten zou hebben onderhouden. De man, die al vier jaar bij Oger werkte, zou een vaste klant een gratis riem en korting op een broek hebben gegeven. Eerder zou hij ook al een overhemd hebben weggegeven.

Volgens Oger staat het voorval niet op zich. De modewinkel verdenkt de verkoper ervan meerdere keren kleding te hebben weggegeven. Ook zou hij contante betalingen van klanten deels in eigen zak hebben gestoken. Bij de Rotterdamse winkel verdween de laatste tijd veel kleding.

Miniatuurvoorbeeld
Ontslagen

Rechter maakt gehakt van Talpa, directeur mag niet worden ontslagen

Kleding op zicht

De werknemer, die bij Oger gold als topverkoper, ontkent alles. Volgens hem gaf hij soms kleding op zicht mee. De korting op de broek zou het gevolg zijn geweest van een verkeerd label. Oger zegt daarop dat de medewerker labels op zak droeg, om lagere prijzen te kunnen aanslaan.

Een incident waarbij een contante betaling van 800 euro verdween, zou volgens de verkoper betrekking hebben op een ander personeelslid.

Contant 40.000 euro afgerekend

Een opmerkelijke beschuldiging die vlak vóór de rechtszaak door Oger werd toegevoegd, betreft een klant die voor 40.000 euro contant zou hebben afgerekend. Die betaling verdween volgens Oger in de zakken van de verkoper, maar ook dat wordt door de werknemer ontkend.

Oger zegt de verklaring van de klant niet te kunnen overleggen, omdat het de adresgegevens van de klant niet heeft.

Onterecht ontslag

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter vindt dat Oger de zware beschuldigingen niet heeft weten te bewijzen. Het ontslag op staande voet is daarom onterecht. Oger moet hem zijn salaris van 3600 euro per maand doorbetalen. Dat komt tot nu toe al neer op zo'n 20.000 euro.

Oger moet nu van de rechter bewijzen dat de verkoper ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Als het bedrijf daar niet in slaagt, acht de rechter de kans overigens 'uiterst klein' dat de winkel en de verkoper nog succesvol met elkaar verder kunnen. "Het vertrouwen tussen de partijen is tot onder het nulpunt gedaald."

Miniatuurvoorbeeld
Ontslagen

Directeur smijt met geld op goksites, secretaresse ontslagen

Geen schikking

Volgens de rechter zou het beter zijn om onderling tot overeenstemming over een vertrek te komen, dan de juridische procedures voort te zetten. Omdat de verkoper bij vertrek een schadevergoeding van 302.220 euro eist, lijkt de drempel daarvoor echter hoog.

Volgens advocaat Peter Hendriks van Oger is dan ook geen schikking bereikt. "Oger overweegt in hoger beroep te gaan tegen de afwijzing van het ontslag op staande voet. Daarnaast loopt nog een ontbindingsprocedure." Daarin zal een rechter bepalen of en met welke vergoeding de arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden.

Oger wil zelf niet op de zaak ingaan. Ook wil het geen toelichting geven op de contante betaling van 40.000 euro door een klant. De topverkoper zelf was onbereikbaar voor commentaar, en Achmea Rechtsbijstand die hem bijstond zegt geen toelichting te kunnen geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van